Take a fresh look at your lifestyle.

ZNATE LI ŠTA KUPUJETE? Razlika između skupih i jeftinih proizvoda u njemačkim trgovinama je samo u cijenama

837

Razlike između skupih i jeftinih istih proizvoda različitih marki gotovo da ni nema, osim u cijeni. To je zaključak istraživanja koje je proveo portal Business Insider.

S obzirom na nagli porast cijena, mnogi će se potrošači vjerojatno pitati bi li radije kupovali proizvode skupih marki ili “no-name” robne marke trgovaca mješovitom robom.

Mnogi su trgovci mješovitom robom posljednjih mjeseci pokrenuli reklamne kampanje kako bi naglasili da oni sami imaju najjeftinije cijene bilo akcijama popusta na brendirane artikle ili isticanjem jeftinijih vlastitih robnih marki.

Kaufland se oglašavao s “Sniženo povoljno”, a Edeka s “U svakoj Edeki ima naših proizvoda”, a diskonteri Lidl i Aldi oduvijek se bore za cjenovno vodstvo.

Međutim, mnogi kupci nisu svjesni da proizvodi vlastite robne marke trgovačkog lanca često dolaze od potpuno istog proizvođača kao i proizvodi robne marke.

– Većinu vlastitih marki proizvode veliki proizvođači marki u ime trgovaca, objašnjava Sven Reuter, voditelj aplikacije za usporedbu cijena Smhaggle.

Primjer: Blagi kremasti jogurt s okusom jagode marke Zott u Normi ​​stoji 79 centi.

U pravilu, brendirani proizvodi koštaju jednako kod svih trgovaca, jer proizvođači dogovaraju cijene sa supermarketima i sl.

Zott kremasti jogurt proizvodi Zott SE & Co. KG u svom sjedištu na adresi Dr.-Steichele-Straße 4 u 86690 Mertingenu.

Za usporedbu: Blagi jogurt s kremom od jagode marke “ja” (vlastiti brend Rewe) je samo 35 centi, kao i kod Netto i Penny. Sva tri vlastita brenda proizvodi Zoma Milch & Molke GmbH u Günzburgu – podružnica Zotta.

Zaključak: I sve “kopije” i sam brendirani proizvod dolaze od istog proizvođača. Dakle, nema razlike kupujete li jogurt od Penny, Rewe, Norma ili Netto.

Sadrže otprilike iste stvari i koštaju isto. Međutim, u prosjeku su vlastite robne marke 45 posto jeftinije od robnih marki, navodi Sven Reuter.

Analiza koju je tim aplikacije Smhaggle pripremio ekskluzivno za Business Insider dokazuje tu činjenicu za najmanje 7 odabranih proizvoda kao primjera.

U gotovo svim njima trgovci su naručili proizvođače robnih marki da proizvode vlastite robne marke preko podružnica.

Međutim, prema riječima Svena Reutera, robne marke u posebnim ponudama često su jeftinije od privatnih marki.

Kako je pokazala analiza tvrtke za usporedbu cijena za “Lebensmittelzeitung”, trgovci su naglo podigli cijene vlastitih robnih marki suočeni s inflacijom. Stoga se isplati usporediti cijene i proizvode.

– Često nema razlike, ili tu razliku ne možete uočiti, navodi Reuter. Stiftung Warentest je to već potvrdio u raznim testovima.

Dakle, što potrošači sada mogu učiniti? Posebno u slučaju mliječnih proizvoda, podrijetlo proizvoda može se lako pratiti i usporediti.

Tome služi identifikacijska oznaka. Trgovci su to dužni ispisati na ambalaži mliječnih proizvoda.

Sven Reuter je za Business Insider kazao kako gotovo svi dijele isti identifikacijski broj.

Broj tvrtke može se posebno pregledati kako bi utvrdili dolazi li proizvod privatne robne marke od iste tvrtke kao i poznati brend.

Za proizvode koji nisu mliječni jednostavno Google pretraživanje obično pomaže da se otkrije koja matična tvrtka stoji iza njih.