Take a fresh look at your lifestyle.

ŽELITE LI RANIJE U MIROVINU U NJEMAČKOJ: Možete kupiti mirovinske bodove – evo koliko koštaju

1,517

Mnogi zaposlenici sanjaju o mirovini: odmaranje u vrtu, igranje s unucima ili jednostavno spavanje.No, želite li u mirovinu ranije nego što vam je dopušteno, morate računati s visokim odbicima.

Ali to ne mora biti slučaj: pod određenim okolnostima možete kupiti i mirovinske bodove, portal t-online objašnjava koliko je to skupo, kada se isplati – i kako to možete učiniti.

Zašto kupiti bodove za mirovinu?

Za to postoji više razloga. Ako idete ranije u mirovinu i želite nadoknaditi odbitke, možete kupiti mirovinske bodove, poznate i kao isplatne bodove.

Čak i ako su vam još uvijek potrebni mirovinski bodovi kako biste dosegli minimalni staž osiguranja za zakonsku mirovinu, posebna isplata može biti isplativa.

Osim toga, možete dobrovoljno uplaćivati mirovinsko osiguranje ako niste osigurani.

Za to vrijede različiti rokovi.

Svatko tko je osiguran u zakonskom mirovinskom osiguranju, ima najmanje 50 godina, još nije navršio standardnu dob za umirovljenje i ima najmanje 35 godina osiguranja do planiranog početka mirovine može nadoknaditi odbitke. Ovo je dio fleksibilne mirovine.

Svatko tko živi u Njemačkoj i ima najmanje 16 godina može dobrovoljno uplaćivati u zakonski mirovinski fond.

To se, na primjer, odnosi na samozaposlene osobe, slobodnjake, državne službenike ili nezaposlene odrasle osobe kao što su spremačice. Nijemci koji žive u inozemstvu također mogu plaćati dobrovoljne priloge.

Kako se mogu kupiti mirovinski bodovi?

Da biste kupili mirovinske bodove, morate podnijeti zahtjev u Deutsche Rentenversicherung. Možete platiti odjednom ili kontinuirano.

Ako želite nadoknaditi odbitke u slučaju prijevremenog umirovljenja, svakako prije toga trebate od mirovinskog osiguravajućeg društva zatražiti izvješće o mirovini.

Također ima smisla unaprijed dobiti savjet od mirovinskog osiguravajućeg društva. Najbolje je koristiti savjetodavnu tražilicu mirovinskog osiguranja ili nazvati besplatni broj 0800 1000 4800.

Na taj način možete razjasniti kada i kako su plaćanja moguća te do kada možete uplatiti dodatne uplate. Glavni cilj trebao bi razjasniti ima li to smisla u vašem slučaju.

Dobro je znati: Dobrovoljne doprinose za mirovinsko osiguranje možete uplatiti i unazad za tekuću kalendarsku godinu.

Koliko košta mirovinski bod?

To ovisi o tome kolika je trenutna vrijednost mirovine. Od 1. srpnja 2022. uplatni bod vrijedit će 36,02 eura u zapadnoj Njemačkoj i 35,52 eura u istočnoj Njemačkoj. Vrijednost mirovine obično raste u srpnju.

Međutim, kod kupnje mirovinskih bodova postoji minimalna i maksimalna vrijednost. U 2022. godini minimalni iznos iznosi 83,70 eura, a maksimalni 1.311,30 eura mjesečno.

To znači da vaša kupovina mirovinskih bodova mora biti unutar tog raspona.

Važno: Uplaćeni doprinos ne možete naknadno promijeniti. Također nećete dobiti povrat novca za kupljeni mirovinski bod ako iznenada više ne želite ići ranije u mirovinu.

Je li vrijedno uplaćivati mirovinske bodove?

To se ne može reći općenito, ali uvelike ovisi o vašoj osobnoj životnoj situaciji. U svakom slučaju, dobro razmislite i dajte izračunati stručnjaku za mirovinsko osiguranje.

Evo nekoliko primjera izračuna Njemačke udruge mirovinskog osiguranja:

Primate bruto mirovinu od 800 eura mjesečno i želite u mirovinu godinu dana ranije. Tada morate računati s 3,6 posto manjom mirovinom ili 28,80 eura mjesečno.

U tom biste slučaju u mirovinsko osiguranje morali uplatiti iznos od oko 6.750 eura kako biste u potpunosti nadoknadili smanjenje mirovine.

U starim saveznim zemljam primate bruto mirovinu od 1.000 eura mjesečno.

Ako želite u mirovinu dvije godine prije navršenih godina za umirovljenje, mjesečna će vam mirovina biti smanjena za 72 eura. Da biste to nadoknadili, morate posebno platiti oko 17.500 eura.

Dobro je znati: Kupnja mirovinskih bodova može se isplatiti ako ste dobili visoku otpremninu – i to prenesite u mirovinsko osiguranje kao posebnu isplatu. Međutim, trebali biste se prethodno informirati o poreznim aspektima.