Take a fresh look at your lifestyle.

U STEČAJ ODLAZI JOŠ JEDNA NJEMAČKA FIRMA: Zatvara se svih 12 poslovnica a 200 radnika ostaje bez posla

3,055

Proizvođač konditorskih proizvoda Leysieffer sa sjedištem u Osnabrücku (Donja Saska) je u financijskim problemima zbog trenutne krize i mora pokrenuti stečaj. To će imati ozbiljne posljedice za zaposlenike.

Ljubitelji voćnih namaza i pralina u budućnosti će imati manje izbora u potrazi za slasticama proizvođača slastica Leysieffer, kao i brojni drugi trgovci jer tvrtka mora pokrenuti stečaj.

To nije prvi stečaj u posljednjih nekoliko godina. Prema pisanju Lebensmittel Zeitung (LZ), još uvijek se zna kako će se stvari odvijati za oko 200 zaposlenika.

Stečaj je pokrenut zbog “teškoća s likvidnošću”. To je prošlog ponedjeljka, 4. srpnja, potvrdio privremeni stečajni upravitelj Stefan Meyer iz Pluta-Rechtsanwalts GmbH.

Tvrtka Leysieffer, koja je osnovana 1909. godine već je bila u financijskim poteškoćama 2019.

Zbog toga je konditorski proizvođač podnio zahtjev za stečaj na vlastitu odgovornost, koji je okončan krajem travnja 2020. nakon što je, kako piše t-online, u tvrtku ušao novi većinski vlasnik iz SAD-a.

Ali kako je drugi zahtjev za insolventnost mogao doći u tako kratkom vremenu? Za razliku od prije tri godine, aktualna krizna situacija koja punom snagom pogađa i druge tvrtke, razlog je stečaja.

Osim pada prodaje u proteklim mjesecima, u obavijesti o zahtjevu za insolventnost Leysieffera, na koje se poziva LZ, navedeni su i drugi razlozi.

Prema tome, “nedavni nagli porast troškova sirovina i energije i trajne posljedice trenutne pandemije korone” također su djelomično odgovorni za privremeni kraj tvrtke iz Osnabrücka.

Kao posljedica toga, dvanaest lokacija u Njemačkoj u obliku kafića, bistroa i trgovina mora prvo biti zatvoreno. Prema trenutnom statusu, još uvijek nije jasno kako će se stvari odvijati za oko 200 zaposlenika.

Stečajni upravitelj Meyer trenutno pregovara “sa Saveznim zavodom za zapošljavanje o isplati stečajnog novca radnicima“, navodi se u obavijesti o pokretanju stečajnog postupka.

No, nakon prvih razgovora, oni su “u prvoj izjavi zanijekali pravo na stečajni novac”.

Zaposlenici se nadaju da će se poslovanje nastaviti i da stečajni upravitelj Meyer ipak može uvjeriti Saveznu agenciju za zapošljavanje da promijeni svoju odluku, objašnjava Anna Winkler, direktorica Leysieffera, u izjavi.

No, ta odluka mora biti donesena što je prije moguće, “jer u protivnom teško da bi bilo moguće nastaviti s poslovanjem”, rekla je Anna Winkler.

Stefan Meyer objasnio je za LZ da se “trenutačno vode konstruktivni pregovori pod velikim pritiskom s donositeljima odluka Savezne agencije za zapošljavanje” “kako bi zaposlenici Leysieffera ipak dobili novac od stečaja.”

Činjenica da je ovaj ponovni stečaj otežava postupak jer još uvijek postoje neka pravna i činjenična pitanja koja treba razjasniti.