Take a fresh look at your lifestyle.

U NJEMAČKOJ STE I IMATE PRAVO NA 300 EURA POMOĆI: Evo na što trebate obratiti pozornost!

2,041

Dobiti novac na dar uvijek zvuči primamljivo. Njemački političari su u trećem paketu pomoći obećali svakom stanovniku Njemačke dati energetski paušal od nekoliko stotina eura.

U stvarnosti to, naravno, nije dovoljno ni za plaćanje povećanih troškova života. Ali bolje i to nego ništa.

Pravo na 300 eura iz drugog paketa olakšica imaju svi koji žive i rade u Njemačkoj ili putuju preko granice: zaposlenici, vježbenici, državni službenici, vojnici, članovi uprave, zaposlenici na malim poslovima ili privremeni radnici.

Novac dobivaju i zaposlenici u tzv. polumirovini. Paušal se obično isplaćuje uz rujansku plaću. Automatski i bez potrebe da se za to prijavljujete.

Za samostalne djelatnosti akontacija poreza od 10. rujna bit će smanjena. Svi koji su na početku godine još bili zaposleni, a sada su nezaposleni, novac će dobiti bez posebnog zahtjeva putem porezne prijave.

Zahvaljujući trećem paketu olakšica, umirovljenici bi također trebali imati pravo na 300 eura, studenti bi trebali dobiti 200 eura.

U oba slučaja preduvjet je da dotična osoba nije primila novac već u rujnu. To je slučaj, na primjer, kada umirovljenici ili studenti imaju mini-posao i primaju 300 eura od poslodavca.

No, kako u svemu trebate paziti, tako trebate paziti i kod ovog paketa pomoći jer prevaranti su prepoznali priliku kako se na prevaru domoći novca od stanovnika koji dovoljno ne paze.

Naime, Centar za savjetovanje potrošača trenutno upozorava na e-poruku za koju se čini da je poslana samo od Sparkasse.

No, riječ je o phishing e-poruka koja objašnjava tko prima paušal za energiju iz paketa pomoći savezne vlade.

– Za razliku od onoga što je čest slučaj, lažna poruka napisana je gotovo bez pravopisnih pogrešaka i ima dobru gramatiku, napominje Centar za savjetovanje potrošača.

Kako bi uvjerili primatelje da kliknu na poveznicu lažne Sparkasse web stranice, u e-poruci stoji:

Kako bismo mogli utvrditi vaš identitet i pravo na isplatu, potrebna nam je potvrda podataka koje ste već dostavili kada ste otvorili Vaš tekući račun u jednoj od naših poslovnica.

Tek tada ćete dobiti “vašu uplatu paušala za energiju unutar sljedeća četiri tjedna.

Slično je i krađa putem SMS-a. U ovom slučaju, pretpostavljeni pošiljatelj je Savezno ministarstvo financija. Tu stoji: “(Savezni ministarstvo financija) Još uvijek morate primiti iznos od 254,33.

Registrirajte se i primite iznos do: (…)”. Slijedi poveznica za koju pošiljatelj kaže da trebate kliknuti.

– Ukoliko primite poruku u kojoj se od vas traže podaci za plaćanje paušala za energente, nemojte slijediti niti jedan link koji sadrži!, savjetuju iz Savjetovališta za potrošače.

Također važno: Ne odgovarajte na poruku! Označite e-poštu kao neželjenu poštu ili je premjestite u mapu neželjene pošte! Ako dobijete sličan zahtjev putem SMS-a, zanemarite ga i blokirajte broj pošiljatelja.

Nije posve jasno što prevaranti rade s vašim podacima. Krađa identiteta, kupovina na Internetu o vlastitom trošku, kriminalni poslovi u Vaše ime – svašta je moguće zamisliti. Ako ste otkrili svoje podatke, trebali biste to odmah prijaviti.