Take a fresh look at your lifestyle.

U Njemačkoj najavili slabije grijanje i zimu bez tople vode

909

Njemačka pokrajina Bavarska dogovorila je načine da smanji potrošnju energije za 15 odsto od avgusta do kraja marta, uključujući podešavanje termostata u javnim zgradama.

Mjere su u skladu sa prijedlogom Europske komisije za smanjenje od 15 posto u cijeloj EU, koji bi mogao da postane pravno obavezujući ako, kako se strahuje, Rusija isključi plin.

Njemačka, koja se prije početka ruske operacije u Ukrajini 24. veljače, oslanjala na Rusiju za više od polovine svog gasa, posebno je osjetljiva na poremećaje i već je doživjela pad opskrbe.

Prema programu u pet točaka, koji je odobrila bavarska Vlada, javne kancelarije i prostorije treba da budu zagrijane na maksimalnu temperaturu od 20 stupnjeva Celzijusa, a voda u kupatilima se neće grijati zimi.

Vlada će isključiti svjetla u hodnicima javnih zgrada i van njih ili će ih prilagoditi da rade u određeno vrijeme.

Također, Vlada poziva da se izbjegavaju poslovna putovanja ili da se koristi javni gradski prijevoz, a zaposlenima će biti dozvoljeno da rade od kuće ako je to moguće.

Javni službenici i građevinski tehničari biće obučeni o tome kako smanjiti potrošnju energije.

Cilj mjera u jugoistočnoj regiji je da se pomogne da se popune skladišta plina u zemlji kako bi se zaštitili od nestašice tijekom zime u vrijeme najveće potražnje.

“Nažalost, energija je na izmaku. Državna vlada će stoga uštedjeti još više“, napisao je na “Tviteru” bavarski premijer Markus Zoder.

On je rekao da su i dalje potrebne ideje širom zemlje kako bi pronašla alternative ruskim fosilnim gorivima, dodajući da vladajuća koalicija u Berlinu nije brza u tom smislu, prenosi Kapital.

Prošlog mjeseca, nemačka Vlada je predstavila mjere za uštedu energije nakon što je zemlja u lipnju prešla na drugu od tri faze svog plana za hitne slučajeve opskrbe.