Take a fresh look at your lifestyle.

TEŠKA SITUACIJA U NJEMAČKOJ: Stanovnici koji žive u unajmljenim stanovima su sve zabrinutiji

786

Za mnoge stanare u Njemačkoj ove zime neće biti lako. Osobito u starijim stambenim zgradama troškovi grijanja vjerojatno će vrtoglavo porasti.

Osim toga, stanodavci su posljednjih godina u nekim slučajevima znatno povećali najamnine, osobito u gradskim područjima.

Tamo gdje su dogovorene indeksne najamnine koje su povezane s inflacijom, postoji rizik od dodatnih povećanja cijena.

Njemačka udruga stanara stoga upozorava na ozbiljnu situaciju.

– Većina stanara se suočava sa sve većim najamninama i eksplozivnim porastom cijena energije, a time i s golemim teretom troškova, kaže Melanie Weber-Moritz, direktorica Njemačke udruge stanara.

Treći paket pomoći savezne vlade daje malo nade.

– Opasnost je vrlo velika, budući da ovaj paket pomoći ne sadrži moratorij na raskide ugovora, niti su kućanstva s niskim primanjima koja primaju stambenu naknadu adekvatno potpomognuta suočena s vrtoglavim skokom cijena energije, kaže Weber-Moritz.

U zastupničkom klubu SPD-a već je početkom jula postojao prijedlog da se postavi moratorij za financijski preopterećena podstanarska kućanstva.

Slično pandemiijskoj 2020. godini, najmoprimci bi, primjerice, mogli dobiti mogućnost odgode plaćanja.

No budući da se teret prebacuje na stanodavca, za njih je postojala i otežana regulacija te mogućnost obustave otplate kredita.

Zapravo, o zaštiti stanara se u trećem paketu olakšica govori samo vrlo općenito.

– Osigurava se da su najmoprimci koji su financijski opterećeni povećanjem predujmova troškova poslovanja u kratkom roku adekvatno zaštićeni odredbama Zakona o stanarskom pravu.

U Saveznom ministarstvu pravde to shvaćaju kao pokazatelj da je stanarsko pravo već društveno strukturirano, kaže Weber-Moritz.

Ministar pravosuđa Marco Buschmann (FDP) iskoristio je ovaj argument da odbije moratorij na otkazivanja ugovora o najmu.

Stanari i stanodavci trebali bi se boriti na sudu “ako im stanodavac isključi toplu vodu”, rekao je u srpnju. Od tada se više ništa nije dogodilo.

Tokom vikenda je savezna ministrica graditeljstva Klara Geywitz povukla još jedan potez. U intervjuu za “Bild am Sonntag” pozvala je na dodatnu opciju plaćanja za stanare u slučaju preopterećenosti troškovima energije.

– U slučaju običnih otkaza zbog kašnjenja najamnine, također nam je potrebna mogućnost da se iznos koji se duguje može platiti do datuma iseljenja kako bi se poništio otkaz stana, rekla je ministrica.

Međutim, produljenje takvog plaćanja već je dogovoreno u koalicijskom sporazumu, zajedno s drugim pravilima zaštite stanara poput produljenja kočnice cijena najma do 2029. godine i smanjenja gornje granice na jedanaest posto.

Glasnogovornik ministarstva graditeljstva rekao je kako Savezno ministarstvo pravde radi na provedbi projekata o stanarskom pravu dogovorenih u koalicijskom sporazumu.

Prema trenutnom planiranju, očekuje se da će odgovarajući zakonski projekt biti pokrenut prije kraja ove godine.

Što se tiče troškova energije, ministar pravosuđa prebacuje sve na Ministarstvo gospodarstva Roberta Habecka i poziva se na još jedan odlomak u paketu pomoći.

Vrijeme je ključno, a nervoza raste i u industriji nekretnina. Tu se očito zna da može doći do ozbiljnih poteškoća s plaćanjem, što na kraju osjete i stanodavci.

Središnja udruga stambene industrije GdW objavila je nedavno kako industrijska udruga Središnje povjerenstvo za nekretnine (ZIA) industrijskog udruženja zahtijeva ograničenje cijene za prirodni plin.

– Trenutno bilježimo barem šestostruko povećanje troškova za stanare stanova zbog vrtoglavog rasta cijena plina.

Iznimno, ova izvanredna krizna situacija opravdava tržišnu intervenciju s ograničenjem, rekao je predsjednik ZIA-e Andreas Mattner.

ZIA je uvijek oštro prosvjedovala u slučaju tržišnih intervencija kao što su kočnice cijena najmanje ili ograničavanje ograničenja.

– Paketi pomoći savezne vlade za potrebe su korisni, ali se previše fokusiraju na posljedice, kaže Mattner.

U međuvremenu u Berlinu Senat utvrđuje činjenice te je u ponedjeljak odlučio o moratoriju na deložacije za oko milijun stanova državnih stambenih tvrtki. Gubici zbog neplaćenih zakupnina nadoknađuju se iz državnog proračuna.

Političari u drugim europskim zemljama već su reagirali. U Španjolskoj i Portugalu nedavno je diljem zemlje na snazi ​​​​​​​​svojevrsna vrsta ograničenja cijene: najamnine se ondje mogu povećati samo za dva posto godišnje.