Take a fresh look at your lifestyle.

SVE ZAVRŠILO NA SUDU: Bolesnom radniku nakon 41 godinu “zidarenja” odbili invalidsku penziju

1,156

U ovaj austrijski primjer mogli bi se i drugi ugledati. Jer ako se stvarno i opravdano nekome želi pomoći, onda se to i može!

Potvrda tome je i Radnička komora u austrijskoj pokrajini Gornjoj Austriji, koja je pravno pomogla 59-godišnjem, teško bolesnom Austrijancu da nakon 41 godina “zidarenja”, ili kako se to u inozemstvu kaže “rada na baušteli”, zasluženo ode u invalidsku mirovinu.

Iako je nakon niza dokaza raznih zdravstvenih tijela i stručnjaka ustanovljeno da 59-godišnjak nakon četiri desetljeća rada kao zidar na suncu i kiši boluje od neizdrživih kroničnih bolova u kičmi i artroznim ramenima i zbog toga je proglašen radno nesposobnim,.

Pokrajinski Zavod za mirovinsko osiguranje Gornje Austrije nije mu htio izdati rješenje o invalidskoj mirovini na neodređeno vrijeme.

Prvo mu je izdao na određeno vrijeme, a pred njegov istek više mu nije htjela produžiti ni to rješenje, već ga je poslala raditi.

Uprkos zidareve radne nesposobnosti, zbog čega je ogorčeni Austrijanac potražio pomoć kod nadležne Radničke komore.

Nakon prvotnog telefonskog uvjeravanja da to tako ne može i prethodne provjere svih relevantnih činjenica obiju strana i pribavljenog mišljenje više austrijskih medicinskih i pravnih stručnjaka o zidarevoj situaciji i pravima.

Stručni tim Radničke komore podigao je tužbu protiv Zavod za mirovinsko osiguranje nadležnom Sudu.

I zidareve odbijenica, postala je uspješnica, izvještavaju austrijski mediji.

“U sudskom procesu smo se uspjeli nagoditi. Čovjek je sada u invalidskoj mirovini na neodređeno vrijeme.

A to je nakon 41 godinu rada u građevinarstvu i njegovih teških zdravstvenih problema više nego pravedno i opravdano”, istakao je predsjednik Radničke komore Gornje Austrije Andreas Stangl.

Kako pišu austrijski mediji odlučujuće je bilo od Komore pribavljeno stručno mišljenje koje je potvrdilo “teško zdravstveno stanje zidara i njegovu radnu nesposobnost”, uz opasku kako je za očekivati da će dotični radnik “više od sedam tjedana godišnje biti na bolovanju”.

U svakom slučaju dobar primjer i za one u Hrvatskoj, koje često zdvojne i sami sebi prepuštene šalju od vrata do vrata.