Take a fresh look at your lifestyle.

STRUČNJACI: Njemačka mora ubrzati dolazak migranata na tržište rada

842

Njemačko gospodarstvo sve više pati od nedostatka kvalificirane radne snage i mora se okrenuti masovnijem i ciljanijem useljavanju, već duže vrijeme upozoravaju stručnjaci i menadžeri.

Navode da je jedna od glavnih prepreka dolasku obučenih radnika njihova stručna sprema i diploma.

“Jedan od glavnih problema je priznavanje stručnih kvalifikacija”, rekao je u ponedjeljak Herbert Brücker s Instituta za istraživanje tržišta rada i strukovnog obrazovanja (IAB).

“To je jedno veliko gradilište na koje se moramo baciti i potpuno preurediti”, dodao je.

Čak i bez obzira na akutni manjak osoblja, primjerice u zračnim lukama, u ugostiteljstvu ili drugim djelatnostima, zemlja se suočava s velikim rizikom ako se useljavanje na tržište rada ne učini učinkovitijim, rekao je Brücker.

Jer je još izraženija neravnoteža društvenih sustava je moguće, piše dpa.

U razgovoru o toj temi u Hannoveru sudjelovali su predstavnici Njemačke pošte, DHL-a i Continentala.

Brücker , voditelj odjela za istraživanje migracija, integracije i međunarodnog tržišta rada pri IAB-u, procijenio je da Njemačkoj godišnje za posao treba 400-500.000 imigranata.

Još smo daleko od toga, rekao je Brücker. Ocijenio je i da Zakon o useljavanju kvalificirane radne snage ne zadovoljava taj aspekt potreba gospodarstva.

Osim te prepreke, Njemačka mora imigrantima ponuditi više tečajeva jezika usmjerenih na posao, što je odlučujuće za učinkovitu integraciju, dodao je Bricker.