STIŽE VELIKI SNEG, EVO KAD ĆE ZABELITI CELA DRŽAVA: Dobro se pripremite, DOLAZE VELIKI MINUSI

Smena kiše, sunca i pokoje pahulje – tako bi se ukratko mogla opisati vremenska prognoza za narednih 30 dana.

Temperatura će blago varirati, te nakon kišovitih, hladnih i ponegde snježnih jesenjih dana, naredne sedmice živa u termometru popeće se i na 20. podeok.

Početkom nedjelje pao je prvi snijeg ove sezone u Srbiji, i to na Tari, Zlataru, okolini Prijepolja i Nove Varoši, ali je bio kratkog daha.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), prestonica se neće zabeleti u narednih mjesec dana.

Ipak, mesečna prognoza RHMZ-a ukazuje da će u prvoj polovini novembra biti snega u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Kada je riječ o našim najvećim planinama Kopaoniku i Zlatiboru, već ovog vikenda očekuju se prve pahulje!

Potom sledi pauza do pred kraj oktobra i tokom prve polovine novembra, kada će sneg intenzivnije padati na ovim planinama.

Za razliku od prošle godine, kada gotovo da nije bilo snega, meteorolozi su saglasni da trenutna statistika ukazuje da bi ove godine mogla da nas iznenadi oštrija zima sa većom količinom snijega.

Dani pred nama donose nam temperature malo iznad proseka, potom malo ispod proseka, ali bez većih oscilacija u vremenu, kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Meteorolog Đurić ističe da nas za vikend očekuje malo svježije vrijeme, ali u skladu sa kalendarom – pravo jesenje.

– U subotu može biti slabije kiše, dok će u nedelju biti suvo. Temperature će biti za nekoliko stepeni niže u odnosu na petak, što bi značilo oko 12-13 stepeni za Beograd, dok će na jugu biti malo toplije, oko 15-17 stepeni – kaže Đurić.

Dodaje da na višim planinama može biti uslova za slab snijeg, ali bez pravog zimskog scenarija.

U Beogradu još bez snježnih padavina

Prema mjesečnoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, snega neće biti do sredine novembra.

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da je decenijsko iskustvo pokazalo da je 23. novembar srednji datum kada padne prvi sneg u Beogradu.

– Međutim, prošle zime imali smo situaciju da je u prestonici prvi snijeg pao tek krajem januara. S druge strane, dešavalo se da nekad padne krajem oktobra i početkom novembra – podseća Đurić.

– Riječ o snijegu u blažem obliku, kao što smo imali prilike da vidimo početkom ove nedjelje da se snijeg nije zadržao na mjestima gdje je pao.

Nema niskih temperatura i iz toga razloga padavine su slabe. Dakle, pravog snijega nema na vidiku – ističe on. U prvih nekoliko dana naredne sedmice zadržava se suvo vrijeme.

– S tim da će jutra biti hladna, a ponegde je moguće da se temperatura približi nuli, te je moguć i slab prizemni mraz.

Tokom dana biće pretežno sunčano, ali ne previše toplo. Dakle, u skladu sa kalendarom – oko petnaest stepeni – navodi meteorolog.

Kako kaže, u nastavku sedmice slijedi blagi porast temperature, tako da bi ponegde mogle da dostignu i 20. podjelak.

– Kako se približavamo kraju nedjelje, biće uslova i za padavine, kišu. Nakon toga slijedi pad temperatura na normalne jesenje vrednosti za kraj oktobra – zaključuje Đurić.

Sezonska prognoza RHMZ-a govori da će biti i nešto toplijih dana i u novembru.

Očekuje se da bi decembar i januar bili blaži i nešto suvlji u odnosu na prosjek, dok se umereni mrazevi najavljuju za treću dekadu januara.

Comments
Loading...