Take a fresh look at your lifestyle.

STANOVNICI NJEMAČKE ZABRINUTI: U julu stiže novo poskupljenje, a na jesen mogu očekivati novo povećanje cijena

1,034

Inflacija u Njemačkoj nastavlja “udarati” po novčanicima. Prehrambeni i drugi proizvodi poskupljuju već danima, a od petka, 1. jula, poskupljuje mlijeko.

Kako piše portal za potrošače „Lebensmittel Zeitung“ cijena litre ekološkog mlijeka bit će 1,69 eura, umjesto 1,15 eura.

No, to nije sve jer poskupljuju i mnogi drugi mliječni proizvodi, i to ne prvi put ove godine.

Prema pisanju “Lebensmittel Zeitung”, Schwarzwaldmilch, jedan od vodećih dobavljača, također je povećao cijenu mlijeka.

S ovim poskupljenjem, jaz između organskih i neorganskih artikala ponovno se značajno povećava.

Za potrošače to znači da je cijena litre svježeg punomasnog mlijeka porasla s 92 centa na 1,09 eura. I mlijeko s niskim udjelom masnoće poskupjet će također oko 15 centi.

– Ovo je već četvrti put da mlijeko poskupljuje ove godine, prenosi Lebensmittelzeitung. Za očekivati ​​je ponovno povećanje cijena na jesen.

U petak je institut Ifo objavio kako gotovo svi trgovci planiraju ponovo podići cijene.

-Indeks koji mjeri očekivanja cijena u sektoru prodaje hrane porastao je u lipnju na 98,9 od maksimalnih bodova, javlja njemački Institut.

I većina ispitanika u drugim maloprodajnim sektorima očekuje više cijene, što se očitovalo u rastu indeksa za 3,1 bod, na 78,6 bodova.

Upravo je dvoznamenkasti rast cijena svježe hrane, uz energiju, bio glavni pokretač skoka inflacije u eurozoni u lipnju na rekordnih 8,6 posto, prema u petak objavljenim procjenama Eurostata.