Take a fresh look at your lifestyle.

SITUACIJA JE POSEBNO DRAMATIČNA: U cijeloj Njemačkoj do 40.000 slobodnih radnih mjesta – evo za koji posao

1,474

Na početku školske godine u svim saveznim državama nedostaje i do 40.000 učitelja. Udruga njemačkih učitelja upozorava na gubitak školskih sati zbog manjka učitelja.

Nedostatak učitelja u svim saveznim zemljama je dramatičan. U cijeloj zemlji pretpostavljamo stvarni jaz od najmanje 30.000, možda čak i do 40.000 slobodnih radnih mjesta, rekao je predsjednik udruge Heinz-Peter Meidinger.

Na izvanredno stanje u školama upozorava i Sindikat obrazovanja i znanosti (GEW).

Problem nemogućnosti popunjavanja upražnjenih radnih mjesta s potpuno obučenim učiteljima “znatno se pogoršao u usporedbi s prethodnom godinom”, rekla je Maike Finnern, predsjednica GEW-a.

Naime, početak škole nakon ljetnih praznika bio je prilično nezgodan u nekoliko saveznih zemalja.

Prema podacima Ministarstva obrazovanja, u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji trenutno ima gotovo 4.400 slobodnih mjesta za učitelje.

U nekim je regijama situacija posebno dramatična: u Duisburgu je u prvim danima nove školske godine oko 700 školaraca ostalo bez mjesta, au Gelsenkirchenu je nastava smanjena za jedan sat tjedno u svim osnovnim školama.

U Berlinu su stotine djece u početku morale ići na kućno školovanje jer nije bilo nikoga tko bi ih mogao osobno podučavati.

-Nastava se otkazuje odmah na početku školske godine, veće grupe za učenje, smanjenje ponude financiranja, smanjenje rasporeda i tako dalje su redoslijed dana, potvrdio je Udo Beckmann, predsjednik Udruge za obrazovanje i osposobljavanje (VBE).