Take a fresh look at your lifestyle.

PODIGNUTA MINIMALNA SATNICA U NJEMAČKOJ: Ovo je devet zanimanja koja će značajnije osjetiti povećanje plate

1,051

Od 1. septembra 2022. zakonom propisana minimalna satnica u Njemačkoj bit će 12 eura po satu. Zaposlenici posebno imaju koristi u devet zanimanja.

Istodobno će se limit za Mini-job prilagoditi na 520 eura mjesečno, prenosi Merkur.de.

Svi zaposlenici u Njemačkoj koji su dosad radili 40-sati u tjedanu i zarađivali manje od 24.960 eura bruto godišnje imat će koristi od nove minimalne satnice.

Gotovo 25.000 eura minimalna je godišnja plaća koja će se primjenjivati od 1. septembra i koju će gotovo svi zaposlenici ostvarivati od 2023. godine. Međutim ima i iznimki.

Svi koji od 1. listopada nemaju pravo na 12 eura po satu su:

Pripravnici prema Zakonu o stručnom osposobljavanju – Volonteri (FSJ). – Sudionik mjere za poticanje zapošljavanja – Dugotrajno nezaposleni unutar prvih šest mjeseci nakon početka rada – Samozaposleni, uključujući slobodnjake – Pripravnici osim ako ispunjavaju određene uvjete

U vezi s minimalnom satnicom od 12 eura od listopada, platforma za ocjenjivanje poslodavaca Kununu promotrila je zanimanja od kojih potrošači najviše profitiraju.

Analiza minimalne satnice platforme temelji se na 24.826 zapisa o plaćama koje su dostavili registrirani korisnici do lipnja 2022.

Zaključak statističara: U nizu zanimanja neće biti dostignuta visina minimalne godišnje plaće koja će se primjenjivati od listopada.

Između ostalog, u analizi se spominju i prodavačice pekarsko-slastičarskih radnji.

Prema izjavi platforme za ocjenjivanje, 69 posto podataka o plaćama danih na kununu ispod je nove minimalne plaće.

U prosjeku na tom radnom mjestu (30. rujna kununu) zaradite 24.000 eura bruto godišnje. Ali mogući su i znatno manji iznosi, ovisno o iskustvu i društvu.

Stvari ne izgledaju puno bolje ni u sektoru njegovateljstva, maloprodaje i logistike.

Za razliku od 5 industrija u Njemačkoj koje plaćaju najbolje, zaposlenici u profesijama navedenih industrija ponekad su daleko od nove minimalne godišnje plaće.

Za domaćice, primjerice, udio plaća koje padaju ispod razine minimalne godišnje plaće (MJLN) od listopada je oko 46 posto. Nije izoliran slučaj, kao što pokazuju podaci u sljedećoj tablici:

Postotak zanimanja (%) / Podaci o plaći prema MJLN – Blagajnici/ 41.6 – Dostavljač (npr. dostavljač paketa) / 40.9 – Vozač (Logistika)/ 37.1 – Skladištari /18.7 – Zaštitari/ 8 – Radnici u proizvodnji/ 8.2 – Dostavljač / 6.9

Potrošači koji imaju jedan od 40 najbolje plaćenih poslova u Njemačkoj i ponekad zarađuju plaće veće od 80.000 eura godišnje ne moraju brinuti o 12 eura.

Nema usporedbe s minimalnom godišnjom plaćom od 24.960 eura, zbog čega mnogi korisnici na Facebooku kritiziraju novu minimalnu plaću kao prenisku.

“To je još uvijek premalo novca za posao koji mnogi rade”, piše jedan korisnik.

A drugi je komentirao prilog savezne vlade: “Opće povećanje cijena vjerojatno još nije stiglo u Berlin.”

Ali ima i mnogo korisnika koji su izrazito kritični prema novoj minimalnoj satnici od 12 eura.

“Cool, ako se ovako nastavi, uskoro ću dobiti minimalac”, piše korisnik koji tvrdi da skrbi za starije i bolesne.