OVDE ĆE BITI UKOPAN PATRIJARH IRINEJ… Prve fotografije grobnice smeštene u kripti Hrama Svetog Save (FOTO)

Dok je gornji dio Hrama Svetog Save ispunjen narodom, svještenstvom, političarima i traje opelo, u kripti, u tišini, sprovode se poslednje pripreme pred sahranu 45. patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

Ulaz u kriptu trenutno je zabranjen.

Na bijeloj mermernoj ploči pozlaćenim slovima ispisano je – patrijarh Irinej. Za patrijarha izabran je ranohrišćanski krst. Riječ je o poznatom “Studeničkom krstu” koji je isklesan tokom posljednje decenije 12. vijeka.

Nalazi se iznad sjevernih vrata nemanjine Bogorodičine Crkve. Ovaj krst postao je prepoznatljivi znak graditeljstva, kulture i doba Stefana Nemanje.

Predstavlja kombinaciju dvije simbolike: ranohrišćanske simbolike sidra, to jest spasenja i sigurnosti u carstvu božijem, i simbolike rasta i napredka koja se vidi u bujno dekorisanim završetcima krsta.

Njegova svetost patrijarh Irinej je prvi poglavar koji će biti sahranjen u kripti Hrama na Vračaru.

Mjesto gdje će počivati zemni ostaci poglavara u tronu Svetog Save zove se ambulatorijum.

To je prostorija iza oltara kripte. Ovaj dio nije vidljiv kada se uđe u donji dio Hrama.

U njemu je nekoliko grobnica, a ima dvoja vrata.

Šta je ambulatorijum?

Dio kripte u kom će biti sahranjen – ambulatorijum je prostor iza oltara i vrlo je rijedak  u pravoslavnim hramovima. Svega nekoliko u svijetu pravoslavnih hramova ima ovaj prostor.

Ambulatorijum u Hramu Svetog Save na Vračaru građen je po uzoru na Svetu Sofiju Carigradsku.

Ima vrata kroz koja se ulazi, a ovaj prostor – u kome će biti sahranjen patrijarh Irinej, ali i potonji srpski patrijarsi ukoliko ne budu imali posebna zavještanja – okružuje oltar kripte.

Gradnja Hrama Svetog Save praktično je i privedena kraju baš u vrijeme patrijarha Irineja.

Kripta u okviru koje se nalaze grobnice za patrijarhe prostire se između temelja Hrama Svetog Save, i ima stubove kojima je najveća visina 6.20 metara. Dubina Hrama je oko sedam metara.

Završavanje kripte i njeno oslikavanje blagoslovio je počivši patrijarh Pavle 2001. godine

Novi.ba/Blic/Foto:RAS Srbija

Comments
Loading...