Take a fresh look at your lifestyle.

OTKAZANO 6.000 LETOVA: Neobičan pristup, zaposlenicima se nudi 100 eura bonusa, pravi kaos u Frankfurtu se očekuje 23. i 24. jula

1,111

Zračni prijevoznik Lufthansa je za srpanj i kolovoz već otkazao 6.000 letova u zračnim lukama u Frankfurtu i Münchenu.

Samo zračna luka Frankfurt od sljedećeg tjedna ponovno će smanjiti letove po satu na 88, prethodno je smanjeno sa 106 na 96. Kao razlog navode probleme sa zaposlenicima.

– Mnogi odlaze na bolovanje, što dodatno opterećuje preostale, zbog čega se i oni javljaju za odlazak na bolovanje, kaže Stefan Schulte, voditelj operativne tvrtke frankfurtske zračne luke Fraport.

Pretpostavlja da će u nadolazećim tjednima biti još više zaposlenika koji će otići na bolovanje.

Kako bi se kratkoročno premostile kadrovske praznine, uprava Lufthanse oslanja se na nekoliko mjera. Osoblje iz drugih zračnih luka, poput Dresdena pomaže u Frankfurtu.

No, pravi test izdržljivosti tek slijedi. Fraport očekuje 200.000 putnika dnevno 23. i 24. srpnja kad u Hessenu i Falačkom-Porajnju počinju školski praznici.

Kako bi i dalje osigurao letove, Lufthansin odjel za ljudske resurse poduzima neobičan pristup: već nekoliko dana traži i administrativne djelatnike da pomognu u zračnim lukama.

– To su zaposlenici koji nisu obučeni za korištenje pri prijavi ili kontroli. Ali mogli bi pomoći putnicima na druge načine, biti dostupni kao kontakt osobe na terminalu, upućivati ​​gdje treba ili putnicima pružati podršku.

Već smo pronašli oko 500 Lufthansinih zaposlenika za individualne zadatke. Oni bi također trebali pomoći u sortiranju putnih torbi, rekao je Michael Niggemann, direktor ljudskih resursa u Lufthansi.

Prema informacijama operatora zračne luke Fraport, u Frankfurtu je trenutačno pohranjen četveroznamenkasti broj putnih torbi koje nisu predane vlasnicima.

Kako bi popravili situaciju, Lufthansa nudi bonus zaposlenicima.

– Na primjer, zaposlenicima na pojedinima punktovima nudimo bonus od 100 eura za svaku dodatnu smjenu, Lufthansa razgovara i sa sindikatom o daljnjem priznavanju izvanrednog opterećenja zaposlenika na pojedinim dijelovima začne luke, kaže Michael Niggemann.

No, među zaposlenicima vlada nezadovoljstvo, loše raspoloženje i osjetljivost.

Dugoročno gledano, Lufthansa želi ponovno povećati broj zaposlenih. – Zapošljavat ćemo znatno više i obučavati djelatnike.

To također uključuje obuku pilota u našoj školi letenja u Rostocku, kaže Niggemann, te ističe kako napuštanje komercijalne pilotske škole u Bremenu ne znači da Lufthansa odustaje od obuke pilota.

– Potraga, međutim, neće biti laka jer radnika nema dovoljno, kaže Niggemann.

Milo Bogaerts, voditelj odjela za zemlje njemačkog govornog područja u kreditnom osiguravatelju Allianz Trade, vidi samo ograničeni potencijal za nova zapošljavanja:

– U financijski napetom okruženju jedva da postoje poticaji za povećanje broja zaposlenih tijekom pandemije, rekao je Bogaerts.

Drugim riječima; novca za nove djelatnike je malo. Uz to, sindikati traže i odštetu za visoku inflaciju za zaposlene.