Take a fresh look at your lifestyle.

OD 1. OKTOBRA U NJEMAČKOJ: Vlasti pripremaju nove mjere

1,632

Karl Lauterbach očekuje da će maske od 1. oktobra biti obvezne u cijelosti u Njemačkoj.

Ministar zdravstva, koji se i sam tek oporavio od koronavirusa, traži uvođenje novih mjera.

Karl Lauterbach tihim je glasom branio svoje kontroverzne prijedloge za jesen, javlja Njemačka tiskovna agencija (dpa)

Unatoč padu broja koronavirusa, ljudi u Njemačkoj morat će se pripremiti za nacionalne zahtjeve za maskama i moguće strože zaštitne mjere od listopada.

Savezni ministar zdravstva Karl Lauterbach želi ostati pri svojim kontroverznim prijedlozima ako je moguće, jasno je rekao u petak u Berlinu.

Unatoč oštrim kritikama zemalja, političar je bio uvjeren da će se oni provesti.

Cjepiva prilagođena varijanti omikron vjerojatno će biti dostupna od rujna, najavio je Lauterbach.

Korona situacija se trenutno smirila.

-Ljetni val se polako počinje povlačiti. Postoji snažan pad broja novozaraženih. Prije svega, postoji razlog za zadovoljstvo, jasno je rekao Lauterbach.

Vrhunac ljetnog vala prošao:

Sedmodnevna incidencija ponovno je pala za 27 posto prošli tjedan nakon pada u prethodnom tjednu.

Pokazuje to najnovije tjedno izvješće Instituta Robert Koch (RKI). Manje je i zaraženih sa simptomima.

Zaključak RKI-ja: Čini se da je trenutni vrhunac vala premašen. Usprkos tome, još uvijek je bilo 372 smrtnih slučajeva od korone u prošlom tjednu nakon 444 u prethodnom tjednu.

Ozbiljne bolesti također su se smanjivale sporije od ukupnih brojeva.

Sljedećih nekoliko tjedana RKI očekuje daljnji veliki broj prijema u bolnicu, pacijenata na intenzivnoj njezi i smrti – osobito u starijim dobnim skupinama.

Lauterbach je također rekao, navodeći daljnje procjene RKI-ja, da raste broj neprijavljenih slučajeva infekcija.

Vremenski okvir za Zakon o zaštiti od infekcija:

Savezna vlada bi već 24. kolovoza trebala dati zeleno svjetlo za kontroverzni nacrt Lauterbacha i FDP-ovog ministra pravosuđa Marca Buschmanna (Slobodni demokrati) o korona mjerama u jesen i zimu, kako je najavio ministar zdravstva. Idući tjedan to bi trebalo biti dodatno usklađeno sa zemljama.

Prema prijedlogu, zemlje bi trebale uvesti obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima od 1. oktobra – bez obzira na učestalost. Savezne države također bi mogle bez toga, naglasio je Lauterbach.

Ali očekuje da sve savezne države poduzmu tu mjeru. Jer, među ostalim, kraj ljetnih praznika vjerojatno će ponovno pogoršati Corona situaciju.

Kontroverzne iznimke:

Ako zemlje uvedu zahtjev za maskama, “moraju osigurati iznimku za zatvorene prostore, gdje se nošenje maske može zamijeniti karticom cijepljenja, karticom oporavka ili testom”, potvrdio je Lauterbach.

Maska ne bi trebala biti obavezna ako ste cijepljeni prethodna tri mjeseca.

– To je vrijeme za koje vjerujemo da će nova cjepiva štititi od infekcija, a ne samo od teških slučajeva, rekao je Lauterbach.

Lauterbach je značenje planirane iznimke objasnio na sljedeći način: Ako netko uđe u gostionicu, na primjer, uđe s maskom, nije cijepljen, nije testiran, onda skine masku, pa sjedi sat vremena bez maske jer jede, onda može biti manje sigurno nego da je prethodno pokazao svježu potvrdu o cijepljenju.

Mogla bi dakle biti dodatna sigurnost u restoranu da tamo sjedi više cijepljenih i tek preboljelih nego maskiranih – mada to laicima nije odmah uvjerljivo. Lauterbach je rekao da bi to trebali biti poticaji za cijepljenje ili testiranje.

Kao odgovor na kritike o nedostatku izvedivosti, Lauterbach je objasnio planirano reprogramiranje C0rona-WarnApp-a.

Ako ste se upravo cijepili, testirali ili preboljeli, aplikacija će automatski i bez odgode pokazati zelenu umjesto plave – to se tada može vidjeti na prvi pogled u restoranu.

Četvrto cijepljenje:

Europsko odobrenje cjepiva protiv omikrona varijanti BA.1 i BA.5 očekuje se u rujnu, rekao je Lauterbach. To je do 1. septembra za BA.1 i 27. rujna za BA.5.

Cjepiva bi mogla biti isporučena sljedeći dan. “Savezna vlada je nabavila oba cjepiva u dovoljnim količinama”, rekao je Lauterbach.