Take a fresh look at your lifestyle.

OČAJNIČKA POTRAGA ZA RADNICIMA U NJEMAČKOJ: Traže se informatičari, fizioterapeuti, vozači….

965

Mnoge industrije u Njemačkoj trenutno očajnički traže osoblje. Prema IW-u, najviše radnika se traži u području socijalnog rada.

Predsjednik Gesamtmetall Wolf zagovara novi imigracijski zakon. Između jula 2021. i jula 2022. u Njemačkoj je nedostajalo više od pola milijuna kvalificiranih radnika u svim zanimanjima.

To je rezultat studije Kölnskog instituta za ekonomska istraživanja (IW). Ukupno su nedostajala 537.923 kvalificirana radnika.

Ipak, najveći odmak u 12-mjesečnom prosjeku je u zanimanjima koja su povezana sa socijalnim radom. Za 20.578 slobodnih radnih mjesta nije bilo zaposlenih s odgovarajućim kvalifikacijama, što je prema IW-u rekord.

“Tih stručnjaka nedostaje, primjerice, u podršci pri započinjanju karijere, u socijalnom radu u školi, u domovima za mlade, djecu i starije osobe ili u savjetovalištima za ovisnosti, tj. gdje god je ljudima potrebna osobna podrška za rješavanje društvenih problema”, pišu ekonomisti i autori studije Helen Hickmann i Filiz Koneberg.

Ali čak ni tvrtke za vodovod, grijanje i klimatizaciju sve više ne mogu pronaći osoblje: prema studiji, u prosjeku je 14.013 slobodnih radnih mjesta ostalo nepopunjeno u proteklih dvanaest mjeseci.

Vrlo traženi bili su i informatičari (13.638 slobodnih mjesta), fizioterapeuti (12.060), automobilski tehničari (11.771) i profesionalni vozači (10.562).

IW očekuje pogoršanje situacije među profesionalnim vozačima, jer su “zaposleni stariji od prosjeka, a nedostaje i mladih”.

Nedostatak kvalificiranih radnika paralizira njemačko gospodarstvo. Posebno su pogođena zanimanja u područjima socijalnog rada, obrazovanja i skrbi.

Traži se novi imigracijski zakon

U kontekstu nedostatka kvalificiranih radnika, predsjednik Gesamtmetall-a Stefan Wolf izjasnio se u korist novog useljeničkog zakona.

“Potreban nam je kvalificirani zakon o imigraciji, kakav ima Kanada”, rekao je čelnik udruge poslodavaca metalske i električne industrije novinama. “Imigrantima se mora odobriti dugoročno pravo na ostanak.”

U Kanadi su mnogi problemi riješeni imigracijskim zakonom. U Njemačkoj, s druge strane, postoje mnoge zamke i prepreke u Zakonu o imigraciji kvalificiranih radnika.

“Svatko tko dođe kod nas treba sigurnost i sigurnost za cijeli život”, rekao je Wolf. “Preduvjet za to mora biti kvalifikacija i jezik”, rekao je.

U kontekstu energetske tranzicije, u građevinskom sektoru potrebni su različiti kvalificirani radnici.

Prema riječima čelnika udruge poslodavaca, problemi su s pronalaskom kvalificiranih ljudi u metalskoj i elektroindustriji.

Wolf je kritizirao činjenicu da je razina obrazovanja pala posljednjih godina.

Odbacio je kratkoročne mjere poput zapošljavanja gastarbajtera u zračnim lukama.

U Njemačkoj je Zakon o kvalificiranoj imigraciji (FEG) stupio na snagu 1. marta 2020. godine. Cilj je olakšati useljavanje kvalificiranih stručnjaka iz trećih zemalja.

Prema nedavnom ekonomskom istraživanju DIHK-a, 56 posto tvrtki u nedostatku kvalificiranih radnika vidi poslovni rizik.