Take a fresh look at your lifestyle.

NOVI Š0K ZA STANOVNIKE: Njemačka se suočava s velikim problemom koji će uticati na trgovine

1,310

Kriza s plinom posebno teško pogađa Njemačku. Cijene stalno rastu, troškovi proizvodnje vrtoglavo rastu, političari pojačavaju pritisak da se štedi plin i smanji potrošnja.

Zapravo, industrija je uspjela smanjiti potrošnju plina za oko 21 posto. Posebno proizvođačima hrane i pića sada prijete novi problemi.

Trenutačno nestaje čistog ugljičnog dioksida. Industrijski plin nezamjenjiv je za brojne procese u industriji hrane i pića.

Primjerice, koristi se u mesnoj industriji, gdje se CO₂ koristi za omamljivanje životinja, ali i za produljenje trajnosti kobasica ili mesa.

Mljekare i povrtlarstvo također trebaju plin: CO₂ istiskuje kisik, zbog čega proizvodi traju dulje.

Zrak je obogaćen CO₂ tako da kultivirane biljke brže rastu. Proizvodnja mineralne vode, piva i drugih također ovisi o ugljičnom dioksidu.

– Isporuke su trenutno u zastoju, izjavila je Stefanie Sabet, izvršna direktorica Savezne udruge njemačke prehrambene industrije (BVE).

Ona upozorava na ograničenja u proizvodnji.

– Situacija je napeta. Budući da ovaj problem može utjecati na sposobnost kompanija da isporuče u roku od nekoliko dana. Zapravo, neki procesi su teško mogući ili čak nemogući bez CO₂, rekla je Sabet.

Za mnoge se proizvode više ne može jamčiti uobičajeni rok trajanja. Tvrdi sir, koji inače ima rok trajanja od 90 dana, može se čuvati samo dva tjedna bez inertnog plina.

Generalni direktor Udruge mliječne industrije (MIV) stoga ugrožene ne vidi samo proizvodnju nego i opskrbne lance u mljekarama.

Na velike poteškoće upozorava i mesna industrija.

– Bez CO₂ svinje se više ne mogu klati. A onda imamo veliki problem s dobrobiti životinja, kaže za novine Heike Harstick, generalna direktorica Udruge mesne industrije (VDF).

Svinje bi brzo postale prevelike za staju i tada bi imale premalo prostora i kretanja.

– Uz to, sljedeće mlade životinje već se naguraju u staje, ali tada nisu slobodne.Vlasnik stoga više ne može isključiti mogućnost da postoje praznine u asortimanu.

Zna se dogoditi da svježeg mesa i svinjskih kobasica ponekad nema, rekao je Harstick.

Energetska kriza u Njemačkoj: Uska grla i za mineralnu vodu

Udruga njemačkih mineralnih voda (VDM) objašnjava da je također došlo do gubitaka u proizvodnji kod proizvođača mineralne vode.

Zbog toga se neki proizvodi danima nisu mogli puniti u boce, posebice oni s gaziranom vodom, koji su posebno popularni u Njemačkoj.

Činjenica da CO₂ postaje rijetka također je posljedica energetske krize u Europi: plin se proizvodi kao nusproizvod u proizvodnji gnojiva.

Tvornice gnojiva trenutno smanjuju proizvodnju zbog visokih cijena energije. Ako se proizvodi manje gnojiva, proizvodnja CO₂ također pada.

Prema izvješću, trenutno je na raspolaganju 30 do 40 posto stvarno potrebne količine.

Industrija očekuje brzu pomoć države.

– Tržište to više ne može samo regulirati. Država mora intervenirati na energetskom tržištu i zaustaviti rast cijena, kaže voditelj Udruge njemačkih mineralnih voda.