Take a fresh look at your lifestyle.

NOVI PROPISI: Moglo bi doći do velikih promjena u trgovinama – evo kakvih!

1,263

Njemačko trgovačko udruženje (HDE) upozorava na nove propise Europske komisije prema kojima bi se popularne “poklon kartice” trebale povući iz prodaje u trgovinama.

– Bonovi, odnosno poklon kartice koje se kupuju kao darovi u zadnji trenutak mogle bi se povući iz prodaje jer Europska komisija želi otežati pranje novca i financiranje terorizma.

Poklon kartice su već dugi niz godina najpopularniji darovi u Njemačkoj. Svake godine ispod božićnog drvca završe bonovi vrijedni oko tri milijarde eura.

To uključuje i bonove temeljene na e-novcu, kaže izvršni direktor HDE-a Stefan Genth.

Na blagajni se često nalaze mjesta s brojnim poklon karticama za Amazon, H&M, PlayStation, Xbox i mnoge druge tvrtke. prodaja tih kartica bi uskoro mogla biti gotova.

Jer nacrtom za reviziju propisa EU protiv pranja novca propisano je da bi se identitet kupca morao bilježiti pri svakoj kupnji proizvoda e-novca.

A to uključuje bonove i poklon kartice. Na blagajni bi se, primjerice, morala pokazati osobna iskaznica.

– Nema objektivnog razloga da se sada ograniči ova vrlo uspješna linija poslovanja u ime borbe protiv pranja novca, kritizirao je Stefan Genth planove EU-a.

Prethodno ograničenje je 150 eura

Dosadašnji prag od 150 eura, do kojeg je moguće kupiti bonove za e-novac bez unosa identiteta, pokazao je svoju vrijednost. Na internetu je maksimalni limit za transakciju čak samo 50 eura.

Uz ove male iznose u svezi s mjerama smanjenja rizika koje poduzimaju trgovci, ne postoji ozbiljno opravdan rizik od pranja novca, stoji u priopćenju HDA.

– U vremenima sve veće osjetljivosti na osobna prava i zaštitu podataka, odricanje od ove iznimke bilo bi u potpunosti protivno individualnom pravu na anonimnost, kaže Jonny Natelberg, izvršni direktor Prepaid Verband Deutschland e. V.

Ukine li se prijašnje izuzeće za niskorizične proizvode e-novca, HDE i PVD vide opasnost da bi takvi proizvodi uvelike nestali s tržišta.

– Kako bi potrošači u budućnosti mogli obavljati anonimna i niskorizična plaćanja e-novcem za male iznose, ovu opciju iznimke prilagođenu potrošačima treba zadržati, zaključak je tih dviju organizacija.