Take a fresh look at your lifestyle.

NJEMAČKA: Moguće su zabrane vožnje i ograničenja brzine

1,061

Zastupnica Bundestaga i članica SPD-a Saskia Esken iznijela je nove mjere za borbu protiv rasta cijena energije u Njemačkoj.

“Već sam početkom godine rekla da država treba budno paziti na modele opskrbe i cijene dobavljača energije i intervenirati.

Opskrba energijom je od općeg interesa”, rekla je Esken za “Tagesspiegel” i dodala da političari imaju odgovornost prema građanima.

Esken je rekla kako Vlada izmjenom Zakona ima mogućnost da naredi privremene mjere poput zabrane i ograničavanja vožnje.

“Nove izmjene omogućile bi Vladi da naredi privremene mjere poput zabrane vožnje nedjeljom – starije će se sjećati toga – ili privremeno ograničenja brzine, ali i ograničenja cijena”, rekla je Esken.

Esken je također branila uvođenje popusta na gorivo od strane vladajuće Semafor koalicije.

Kaže kako tvrtke ne prenose smanjenje cijena goriva u cijelosti na potrošača, te kako je potrebno intervenirati.

Cijene benzina i dizela na benzinskim postajama u Njemačkoj kreću se oko 2 eura.

Od 1. juna na snazi je popust na gorivo koji je trebao konačno donijeti olakšanje svim vozačima.

Mjera se ogledala u smanjenu poreza na energiju. Međutim, od ove mjere korist imaju samo naftne kompanije koje nisu uštede na porezu prenijele na vozače.

Prema pisanju “Spiegela”, ministar ekonomije Robert Habeck (Die Grünen) želi pooštriti propise kako bi onemogućio bogaćenje naftnih kompanija na štetu poreznih obveznika.