Take a fresh look at your lifestyle.

NJEMAČKA DALA ZELENO SVJETLO: Hoćete li i vi dobiti 3.000 eura od vašeg šefa?

2,130

Savezni kabinet dao je zeleno svjetlo za planirani neoporezivi dodatak poslodavcima za ublažavanje visoke inflacije.

Prema odluci od srijede, premije koje plaća poslodavac trebale bi biti odbijene od poreza do iznosa od 3.000 eura do kraja 2024. godine.

Zatim će se o ovoj temi raspravljati u Bundestagu.

Preduvjet za neoporezivu premiju je da se novac isplaćuje uz plaću.

Premija za kompenzaciju inflacije je nebirokratska opcija za poslodavce koja se može koristiti do kraja 2024. godine, rekao je savezni ministar financija Christian Lindner.

“Njemačkom gospodarstvu potrebna je fleksibilnost kako bi prebrodila krizu.”

Prema priopćenju Ministarstva financija, dovoljno je ako poslodavci prilikom transfera naznače da je isplata povezana s inflacijom koja je trenutno u Njemačkoj na najvišoj razini u desetljećima.

Glavni razlog za to su vrtoglave cijene energenata nakon ruskog napada na Ukrajinu. To nagriza kupovnu moć potrošača.

No, nejasno je koliko će poslodavaca iskoristiti priliku i isplatiti bonuse.

„Mnoge bi tvrtke sigurno svojim zaposlenicima dale jednokratnu isplatu, bez obzira na iznos, ali ne mogu jer imaju golemo povećanje troškova energije “, rekao je predsjednik poslodavaca Rainer Dulger.

“3.000 eura nije siguran uspjeh.”

I u vrijeme koronakrize postojala je mogućnost neoporezive premije, no nije poznato koliko ju je poslodavaca uplaćivalo i u kojem iznosu.

Savezna vlada donijela je nacrt zakona savezne ministrice graditeljstva Klare Geywitz (SPD), koji predviđa proširenje skupine primatelja i udvostručenje državne subvencije za troškove stanovanja.

Pozadina su visoke stanarine i troškovi energije. Kućanstva s niskim primanjima koja ne primaju socijalnu pomoć, ali sama zarađuju za život, primaju naknadu za stanovanje.

Prema nacrtu zakona, stambena naknada trebala bi mjesečno porasti s oko 180 eura na 370 eura u prosjeku.

Ubuduće će se subvencionirati najam s grijanjem, dok se troškovi grijanja dosad nisu uzimali u obzir,

a uvest će se i klimatska komponenta koja će uzeti u obzir povećanje najamnine zbog energetski učinkovitije obnove zgrada. Bundestag i Bundesrat još trebaju odobriti zakon.

Vlada je odlučila i o drugoj subvenciji troškova grijanja za korisnike naknade za stanovanje te dio studenata i pripravnika.

To je dogovoreno između vladajućih stranaka u trećem paketu pomoći.

Samci dobivaju 415 eura, dvočlana 540 eura, a višečlana 100 eura više za svaku sljedeću osobu. Primatelji Baföga trebali bi dobiti 345 eura.