Take a fresh look at your lifestyle.

NJEMAČKA: Čuvanje više od 10.000 eura u gotovini kod kuće protuzakonito

1,255

Možete li pohraniti gotovinu kod kuće? I ako da, koliko? O tim se pitanjima žestoko raspravlja na internetu.

Dok se neki građani plaše kazni, drugi na problem gledaju opušteno. Razjašnjavamo mitove.

U avgustu 2021. došlo je do posljednjeg pooštravanja zakona o pranju novca.

Za sve gotovinske depozite od 10.000 eura ili više sada morate uvjerljivo dokazati da je novac stečen na zakonit način. Ako taj dokaz o podrijetlu novca ne bude uspješan, vlasnici novca bit će kazneno gonjeni.

Neki građani koji poštuju zakon ne razumiju nekoliko zamršenih detalja zakona o pranju novca i vjeruju da je pohranjivanje više od 10.000 eura u gotovini kod kuće također protuzakonito.

Drugi ljudi pričaju o prijateljima čiji su susjedi poznavali umirovljenika koji je imao ozbiljnih problema s policijom zbog gotovine pohranjene kod kuće.

Neki zabrinuti građani pročitali su na društvenim mrežama da se kod kuće može držati najviše 10.000 eura bez kazne.

Ali svi ovi argumenti su lažne vijesti, kao što možete dalje pročitati.

Inače, Savezni ured za civilnu zaštitu i pomoć u slučaju katastrofa u Austriji savjetuje da uvijek imate rezervu gotovine kod kuće. To mogu koristiti i štediše u Njemačkoj.

Gotovinu možete pohraniti kod kuće

U julu 2020. Deutsche Bundesbank izvijestila je o velikom reprezentativnom istraživanju o posjedovanju gotovine.

Članak počinje sljedećom rečenicom: “Privatne osobe u Njemačkoj su u 2018. kod kuće ili u sefu u prosjeku držale 1.364 eura u gotovini.”

Budući da se relevantni zakoni u međuvremenu nisu promijenili, čuvanje gotovine kod kuće je rašireno i nije kažnjivo.

Ako pretražite cijeli internet, a posebno Zakon o pranju novca s najboljim tražilicama, nećete pronaći nikakve njemačke zakonske zabrane pohranjivanja novca ili dragocjenosti.

Stoga držanje gotovine kod kuće, čak ni velikih iznosa, nije kažnjivo.

U raspravama na internetu većina građana smatra da svatko sa svojom gotovinom može raditi što hoće.

Čak i u razgovorima gotovo svi susjedi, poznanici i rođaci smatraju da se kod kuće može skupiti bilo koji iznos gotovine.

Ciljani upiti zaposlenicima financijskih institucija jasno pokazuju da ne postoje gornja ograničenja kod pohranjivanja gotovine kod kuće.

Međutim, kao vlasnik novca, morate biti svjesni da pohranjivanje velikih količina gotovine kod kuće nije osobito preporučljivo.

Prijedlozi za rješavanje problema

S mnogo gotovine u kući, stanovnici žive u stalnoj nesigurnosti, jer novac mogu ukrasti lopovi ili ga uništiti požar i poplava.

Osim toga, dobro skriveni iznosi gotovine i dragocjenosti više se ne mogu pronaći nakon smrti njihovih vlasnika.

Ako je gotovina ukradena kod kuće, osiguranje ukoliko ga vlasnik ima, obično stupa na snagu, ali vraća samo iznose do najviše 2.000 eura.

Za veće svote novca osiguravajuća društva obično zahtijevaju ugradnju i korištenje trajno ugrađenih, skupih sefova i plaćanje znatnih premija osiguranja.

Ako ipak kod kuće želite pohraniti veće količine gotovine, potrebna su vam jako dobra skrovišta za koja lopovi ne znaju. Posebno obećavaju neobična skrovišta novca.

Sve u svemu, puno vam je jeftinije ako za gotovinu unajmite dobro osigurani sef (oko 70 do 80 eura godišnje).