Take a fresh look at your lifestyle.

NJEMAČKA: Cijene omiljene ljetne slastice skočile u nebo, uskoro neće biti više ovih okusa

1,062

Cijena kuglica sladoleda raste i do 40 posto u Njemačkoj. Za usporedbu: dok je kuglica sladoleda u 2021. u prosjeku koštala 1,40 eura, prosječna cijena sada je nešto ispod 1,70 eura.

Ako četveročlana obitelj naruči dvije kuglice po ovim cijenama, za to moraju izdvojiti gotovo 14 eura.

A to zapravo uopće ne pokriva troškove operatera slastičarnica.

Kako za “Bild” objašnjava Sarah Wand iz berlinskog proizvođača sladoleda Eis-Engelchen, njezini troškovi su pokriveni tek od 2,50 eura.

Zašto je došlo do eksplozije cijena? Kako navodi Focus, to je uglavnom zbog rasta cijena same proizvodnje i prodaje, a poskupilo je vrhnje, mlijeko i voće kao i prijevoz zahvaljujući visokim cijenama goriva, ali i hlađenje na licu mjesta.

Nedostaje i osoblja u slastičarnama. Sladoled s voćem i orašastim plodovima posebno je pogođen uskim grlima isporuke i izaziva visoke cijene, što ima loše posljedice za slastičarne.

Potražnja je u padu, a prema pisanju Focusa, već se bacaju sladoled od malina i orašastih plodova jer ih više nitko ne želi kupiti.

Ove sorte bi se mogle izbaciti iz asortimana

Dakle, prije nego što oslastičarne proizvode sladoled, koji u konačnici završi samo u kanti za smeće, sada bi se određene sorte trebale ukloniti iz asortimana.

To uključuje sladoled sa sljedećim sastojcima:

– pistacija – orah – sezam – grožđica – borovnica – malina – dinja – kivi – mango – papaja