Take a fresh look at your lifestyle.

NIJEMCI SPREMNI NA ŠTEDNJU: Isključit će radijatore i sjediti ispod deke

1,033

U Njemačkoj može, ali i ne mora biti dovoljno plina za grijanje. Sasvim je izvjesno, međutim, da će grijanje biti skuplje nego ikada.

Većina Nijemaca kaže da je spremna štedjeti novac, isključiti radijatore i sjediti ispod deke, pokazuje nova anketa.

Prema istraživanju agencije Forsa za zakladu za zaštitu okoliša, 65 posto od 1000 punoljetnih vlasnika kuća i stanova izjavilo je da bi zimi mogli i namjeravali manje grijati i umjesto toga se toplije odjenuti ili pokriti, javlja dpa.

Primjetna je razlika u stavu između istočnih i zapadnih saveznih zemalja: na istoku je spremno štedjeti 49 posto građana, a na zapadu 67 posto.

Istodobno, u Njemačkoj su žene spremnije od muškaraca i mlađe od starijih štedjeti energiju za grijanje, i to u omjeru 68 prema 61 posto, odnosno 73 prema 62 posto.

Velika većina ispitanika, njih 87 posto, vidi energetsku učinkovitost svojih domova kao vrlo važnu ili važnu u jačanju energetske neovisnosti Njemačke.

To uključuje bolju izolaciju, nove prozore i učinkovitije uređaje.

Među ispitanicima, 85 posto bi ugradilo solarne panele za proizvodnju električne energije, a 81 posto zamijenilo bi stare sustave grijanja novima.

Na pitanje kako misle da najbolje mogu iskoristiti obnovljivi izvor, 62 posto je reklo da bi električnu energiju proizvodilo solarnim panelima, a 58 posto bi grijalo i vodu.

Nešto više od polovice navelo je da grijač i crpku treba pokretati električnom energijom dobivenom iz nekog od obnovljivih izvora energije.

Gotovo dvije trećine ispitanih, njih 64 posto, ocijenilo je da bi država trebala poticati energetsku tranziciju atraktivnijim uvjetima financiranja, a 55 posto da bi ponuđeni poticaji za obnovu zgrada trebali biti transparentniji.