Take a fresh look at your lifestyle.

NAKON MJESEČNE KARTE OD 9 EURA: U septembru u Njemačkoj u ponudi mjesečna karta od 69 eura?

1,985

Nakon što je Njemačka odlučila stimulirati javni prijevoz za sve jedinice lokalnog i regionalnog prijevoza mjesečnom kartom od 9 eura mjesečno kako bi se skupo gorivo za automobile pokušalo zaobići jeftinim javnim prijevozom, sad je na redu karta od 69 eura.

Karte od devet eura namijenjene su za lipanj, srpanj i kolovoz i omogućuju neograničeno putovanje lokalnim i regionalnim autobusima i vlakovima diljem Njemačke tijekom jednog mjeseca.

Jeftinije su od uobičajenih mjesečnih karata koje vrijede samo za određeno područje.

Njemački SPD sad traži mjesečnu kartu od 69 eura koja bi vrijedila za lokalni javni prijevoz.

Međutim, najprije se mora razjasniti tko će takav sustav financirati.

Da bi cijene javnog prijevoza trebale i dalje ostati atraktivne za većinu putnika smatra i Udruženje njemačkih prijevozničkih kompanija (VDV).

Predlažu kartu za lokalni prijevoz koja vrijedi u cijeloj zemlji za 69 eura mjesečno.

Takozvana “klimatska karta” prvenstveno bi trebala biti usmjerena na one koji su se u istraživanju tržišta pokazali kao relevantna ciljna skupina: vozače automobila koji ne žele trošiti na gorivo.

Industrija može ponuditi takvu klimatsku kartu od 1. septembar, objasnio je glavni direktor VDV-a Oliver Wollf, ističući kako im za to treba vrlo brzo odobrenje političara.

Wolff je procijenio troškove takve ponude na oko dvije milijarde eura godišnje.

Za ovu godinu bi se ti troškovi još mogli financirati kroz paket sanacije prijevozničkih tvrtki koji je dogovoren s političarima.

– Za novu godinu je potrebna nova uredba, kaže Wollf.

Šef parlamentarne skupine SPD-a Detlef Müller pozvao je na prihvaćanje tog plana u razgovoru za Njemačku uredničku mrežu.

– Sporedno je hoće li tada karta za presjedanje koštati 39, 49 ili 69 eura. Ali to mora biti unutar okvira koji ima psihološki učinak i isplativo je da ljudi ostave svoje automobile kod kuće, rekao je Müller.

Müller je predložio izradu prijedloga za nastavak izdavanja karata i njihovo financiranje na konferenciji ministara prometa na jesen.

– Mislim da bi bilo dobro kada bi se savezna i državna vlada mogle dogovoriti o trajnom modelu u kojem države sudjeluju na sličan način kao u paketu za spašavanje od korona krize.

Pitanje financiranja važnije je od pitanja kada će biti objavljena nova ponuda jer jasno je da se jeftina ponuda karata ne može financirati nauštrb širenja i rada javnog prijevoza, zaključio je Detlef Müller.