Take a fresh look at your lifestyle.

Najveća svjetska fabrika čokolade zaustavlja proizvodnju, zahvaćeni i Milka proizvodi

1,084

Vodeći svjetski proizvođač čokolade Barry Callebaut morao je prekinuti proizvodnju. Razlog: povećan rizik od salmonele. Zahvaćeni su Milka proizvodi.

Bakterije su otkrivene u ponedjeljak (27. lipnja) u seriji proizvedenoj u tvornici Wieze u Belgiji, kako su objavili u četvrtak (30. lipnja).

Stručnjaci su kao uzrok kontaminacije naveli aditiv lecitin. Koristi se kao antioksidans, emulgator ili stabilizator u proizvodnji čokolade.

Barry Callebaut proizvodi čokoladu, ali i proizvode od kakaa, nadjeve, glazure i ukrase za industrijske i komercijalne kupce, uključujući Mondelez i Unilever.

Dobro poznati i popularni čokoladni proizvodi pogođenih marki uključuju sljedeće:

Glasnogovornik tvrtke rekao je u četvrtak novinskoj agenciji Agence France-Press (AFP) da je većina proizvoda zaraženih salmonelom još uvijek u tvornici Wieze.

Barry Callebaut je u procesu informiranja 73 pogođena korisnika “kako bi se zajamčilo da među krajnjim kupcima nema infekcija”.

Zbog sigurnosnih razloga, rad u pogonu je trenutno obustavljen. Svi proizvodni pogoni bit će očišćeni i dezinficirani.

Belgijsko tijelo za nadzor hrane pokrenulo je istrage. U Belgiji je prije nekoliko tjedana zatvorena tvornica talijanskog proizvođača slastica Ferrero zbog opasnosti od salmonele.

Malo prije Uskrsa Ferrero je morao povući određene dječje proizvode zbog sumnje na salmonelu, uključujući jaja iznenađenja, čokoladne bombone i mini jaja.

Proizvodi tvornice Arlon distribuirani su u Francuskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Švedskoj i Nizozemskoj.

Prema priopćenju iz tvrtke, filter u posudi za mlijeko i maslac bio je kontaminiran.

Barry Callebaut ima više od 60 proizvodnih pogona diljem svijeta. Više od 13.000 ljudi radi za tvrtku, koja je nedavno ostvarila godišnju prodaju veću od sedam milijardi eura.