Take a fresh look at your lifestyle.

NAJVAŽNIJA PITANJA I ODGOVORI: Šta dolazi nakon karte od 9 eura?

1,184

Mjesečna karta od 9 eura uvedena je prije dva mjeseca. Kakva su iskustva? Hoće li postojati nešto slično u budućnosti – i koliko bi to onda moglo koštati? Donosimo najvažnija pitanja i odgovore.

Je li buduća jeftina karta politički poželjna? U koaliciji se Zeleni zalažu za što skorije produženje karte od devet eura. Karta je “inspiracija” koju sada ne treba rušiti, kaže prometni stručnjak iz stranke Zelenih za njemačke medije.

Ističe kako je moguće pronaći privremeno rješenje za jesen.

To daje vremena za analizu kako točno može izgledati stalna ponuda jeftinijih karti za javni prijevoz, ali o tome bi se morali dogovoriti Njemačko ministarstvo prometa i savezne zemlje – i to što je prije moguće.

Njemački ministar prometa Volker Wissing (FDP) više puta je kartu opisao kao “uspjeh”, ali je isključio mogućnost produljenja ove akcije zbog financija.

Naime, njemačka vlada smatra kako jeftiniji javni prijevoz trebaju financirati savezne zemlje.

Savezne zemlje, s druge strane, svakako su zainteresirane za financijsku potporu, ali kažu kako i državna vlada mora dati svoj doprinos.

Prijevoznici smatraju kako predstavnici svih vlada trebaju sjesti za stol i dogovoriti se.

Ministarstvo prometa sada želi pričekati rezultate studije koji će točno pokazati kako je karta utjecala na svakodnevni promet.

Kakav je dosadašnji učinak imala karta od 9 eura?

U početku je karta od 9 eura bila prvenstveno društveno-politički instrument: dar građanima, naravno od poreza, u skupim vremenima.

Sada postoji nada da će imati i utjecaj na okoliš – to je jedini način da se opravdaju milijarde subvencija, pišu njemački mediji.

Ali prve analize kažu da je samo mali dio vozača prešao na javni prijevoz. Prema studijama, javni prijevoz su najviše koristili oni koji su to do sad činili, samo u još većoj mjeri.

Na stolu su različiti prijedlozi za sljedeću povoljnu kartu, ali dogovor zasad ne postoji.

Koliko bi mogla stajati jeftinija karta kada bi bila uvedena za stalno?

Iako sada postoje peticije za to – malo tko vjeruje da će se dugoročno mjesečna karta moći kupiti za devet eura.

“Za tri mjeseca to je bila super povoljna ponuda”, kažu iz stranke Zelenih. Ali svi znaju da mobilnost košta.

U gradovima mjesečna karta stoji oko 60 eura, a ruralnim područjima ide preko 100 eura.

Udruženje njemačkih prijevoznika predložilo je kartu za 69 eura. Ali čak i ta cijena značila bi subvencije od dvije milijarde eura godišnje.

Nasljednik karte od 9 eura od kraja godine?

Prema ministru prometa Wissingu, dodatna ponuda za kartu od 9 eura moguća je krajem godine.

Gdje bi karta mogla vrijediti u budućnosti?

Šarm sadašnje karte očito je njezina valjanost u cijeloj zemlji. Njemački mediji kažu kako se građani zalažu za uvođenje nacionalne karte ili barem karte koja će vrijediti regionalno ili po pojedinim saveznim zemljama.

Mogu li si prijevoznici uopće to priuštiti? Ne, po niskoj cijeni.

Karta od 9 eura pokazala je da na mnogim mjestima željezničke linije uopće nisu u stanju nositi se s većim brojem putnika.

To nije toliko vidljivo u gradovima s gustim rasporedom, ali je primjerice, bilo vidljivo na mnogim regionalnim željezničkim rutama.

Karta je dovela do rijetkog dogovora među inače prilično neprijateljskih željezničkih sindikata GDL i EVG: oni su se složili da akciju karte od devet eura ne treba produživati.

Infrastruktura i osoblje su “potpuno preopterećeni”, upozorio je GDL.

“Ne mogu zamisliti, s obzirom na otpor, da će karta od 9 eura biti produžena u ovom obliku”, kaže stručnjak.

Je li karta od devet eura još uvijek izvediva od septembra?

Teško. Prijevoznici su već sredinom srpnja rekli da im hitno treba signal kako bi se mogli pripremiti.

Budući da savezna i državna vlada već tjednima međusobno prebacuju odgovornost zbog financiranja, brzi dogovor čini se malo vjerojatnim. Oproštaj karte od 9 eura mogao bi doći za četiri tjedna.