Take a fresh look at your lifestyle.

MNOGE STANOVNIKE JE OVO ZABRINULO: Evo što velik broj njemačkih banaka radi s novcem svojih klijenata

1,195

Ralf Jasny, financijski znanstvenik i profesor na Sveučilištu primijenjenih znanosti u Frankfurtu, proveo je istraživanje na temu “Što banke rade sa sredstvima svojih klijenata”, a u kojem su ispitane transakcije vrijednosnim papirima 376 njemačkih štedionica.

Štedionice imaju zadaću kreditirati tvrtke i fizičke osobe te omogućiti širokim slojevima stanovništva da investiraju.

Međutim, kako pokazuje istraživanje Sveučilišta u Frankfurtu, banke to uglavnom ne poštuju. Umjesto toga, oni uzimaju novac svojih klijenata za opsežna ulaganja na tržištu kapitala.

Istraživanje pokazuje da je 77 štedionica uložilo više od 30 posto depozita svojih klijenata u vrijednosne papire koji kotiraju na burzi.

Dvije financijske institucije uložile su čak 66 posto u vrijednosne papire što je strategija koja preuzima značajne rizike.

Prema riječima Ralfa Jasnyja, ova investicijska politika nema nikakve veze s ispunjavanjem zakonskog javnog mandata davanja kredita regionalnom gospodarstvu.

Ti su se rizici već pokazali u prošlosti. Naime, 68 štedionica ostvarilo je milijunske gubitke u 2020. godini.

To ima nekoliko posljedica: banke plaćaju manje ili nimalo poreza općinama, koje u nekim slučajevima čak moraju vratiti porez.

– Turbulencije poput ove situacije koju trenutačno doživljavamo mogle bi ponovno imati alarmantne učinke.

Za neke štedionice to ne samo da bi moglo dovesti do potpunog uništenja skrivenih rezervi u bilanci, već i do potrebe za prijavljivanjem gubitaka uključujući nelikvidnost, navodi se u istraživanju koje je ispisano na 100 stranica.

Jedna štedionica u srednjoj Njemačkoj (ime se u istraživanju ne spominje kako ne bi uznemirili klijente) položila je polovicu novca od svojih klijenata u dionice i vrijednosne papire.

Ako bi štedionica izgubila na burzi 25 posto, štedionica bi bankrotirala.

Međutim, drugi rezultat istraživanja je da najmanje 157 štedionica ispunjava svoje obveze i vodi učinkovito i održivo poslovanje.