Take a fresh look at your lifestyle.

LIJEČNIK O NOVIM MJERAMA U NJEMAČKOJ: Nelogične su, nemaju nikakvog smisla i ne trebaju nikome

1,018

U Njemačkoj je porastao broj novoza,raženih unutar tjedan dana.

Njemačka vlada je ponovno usvojila paket mjera koji će stupiti na snagu 1. oktobra 2022., i trajat će do 7. aprila iduće godine.

Savezni ministar zdravstva Karl Lauterbach govori o teškim vremenima, iako je kaže, sigran da “ćemo situaciju imati pod kontrolom”.

– Jako smo dobro pripremljeni, kaže ministar.

No, jesmo li doista? Imaju li mjere doista smisla? Liječnik opće medicine dr. Christoph Specht objašnjava kako nove mjere baš ni nemaju smisla te ih zapravo nikome ne trebaju.

Podsjetimo, više ljudi se zarazi tijekom jeseni i zime. Budući da se zbog toga situacija s pandemijom komplicira, Bundestag i Bundesrat odlučili su ponovno izmijeniti Zakon o zaštiti od infekcija.

Semafor koalicija tako omogućuje saveznim zemljama donošenje novih mjera ako se broj infekcija poveća.

Međutim, takozvani lockdowni jednako su mali dio instrumenata koji su omogućeni saveznim zemljama kao i opće zatvaranje škola.

Od 1. oktobra do 7. aprila 2023. zakonski paket predviđa daljnja pravila o maskama i testovima.

Dr Christoph Specht je unaprijed očekivao mnoge točke u planu predostrožnosti protiv koronavirusa. Načelno smatra da ima smisla uvesti nova pravila.

U intervjuu za RTL dr. Specht kaže kako je pandemija još uvijek dinamična pa je stoga dobro da i protumjere ostanu dinamične.

Ipak, liječnik je mišljenja kako je novi paket mjera nelogičan, besmislen i nikome ne treba.

– Javni promet vlakovima na velikim udaljenostima igra ulogu, ovdje se primjenjuje zahtjev za maskom. Ako se maska ​​pravilno nosi, uvijek djeluje.

Međutim, puno je teže odgovoriti na pitanje u kojoj mjeri zahtjev za selektivnim maskama na određenim mjestima zapravo pridonosi ukupnom smanjenju infekcija.

Primjerice, postavlja se pitanje zašto više nije potrebno nositi masku u zrakoplovu, ali je potrebno u međugradskom javnom prometu gdje je potrebna FFP2 maska.

Službeno obrazloženje je da u avionu postoje bolji filteri. Ali to je besmislica, rekao je liječnik.

Ima li smisla testirati djecu u vrtićima i školama?

No, obveza maske i testiranja vrijedi i ako posjećujete člana obitelji u bolnici.

Osoblje, primjerice u ustanovama za njegu i osobama s invaliditetom, mora se testirati tri puta tjedno na C0,vid -19.

Prema riječila liječnika, to ima smisla, budući da je riječ o ljudima koji se mogu svrstati u ranjivu skupinu.

Liječnik smatra besmislenim testiranje djece u vrtićima i školama.

– U sadašnjoj situaciji ovo nasumično testiranje sve djece je besmislica, to zapravo nema smisla već mjesecima kao ni maske u nastavi od petog razreda nadalje.

Situacija s imunitetom ovdje u Njemačkoj sada izgleda dobro. Većina je ili imala infekciju ili se cijepila ili čak ima oboje.

A sada također znamo, barem od Omicron varijante: infekcija se ne može izbjeći, čak ni usprkos ko,rona mjerama, kaže dr. Specht.

Liječnik ima mišljenje i o ponovno uvođenju mas,ki.

– Bojim se da će zahtjev za maskom biti ponovno uveden u područjima koja je lako kontrolirati, ali nisu žarišta prijenosa.

Recimo, nema smisla u restoranu nositi mas,ku samo na putu do stola i onda je skinuti.

To nema puno smisla! Tako je i u privatnom životu, tu se ne može kontrolirati, ali tamo bi bilo važno jer su tamo prijenosi najčešći, smatra dr. Specht.