KAUFLAND, ALDI, LIDL…: Hoće li političari natjerati poznate supermarkete da uvedu ovo pravilo…

Incidencija u Njemačkoj je sve veća, korona semafor tjednima svijetli crveno, a sada se pojavio omikron, još jedna zarazna varijanta vir,usa.

U Njemačkoj su od 24. studenog ponovno pooštrene mjere i ograničenja protiv korona virusa.

U frizerske salone, knjižnice, glazbene škole i druge slične javne objekte zasad je dopušten ulazak samo cijepljenim i rekonvalescentnim osobama.

Na sportskim, kulturnim i slobodnim događanjima, kao i prilikom posjeta muzejima, termama i bazenima, onima koji su ozdravili i koji su cijepljeni potreban je i dokaz o negativnom testu na k0,rona.

Jedina iznimka od pravila 3G, 2G ili 2G-plus trenutačno je samo maloprodaja.

Savezne države Hessen i Donja Saska odavno su dale zeleno svjetlo supermarketima da sami odluče žele li nametnuti 2G ili 3G pravilo u svojim poslovnicama.

Dugo se raspravljalo o tome da bi se nacionalno pravilo 3G ili 2G uskoro moglo primijeniti i u drugim saveznim zemljama u Njemačkoj.

Stefan Genth, izvršni direktor Njemačkog maloprodajnog saveza (HDE), već se izjasnio za opcijski model 2G u cijeloj Njemačkoj koji se temelji na hessenskom modelu u maloprodaji.

“Dobro je kada trgovci imaju opciju 2G ili 3G pravila kao preduvjet za pristup svojim trgovinama “, rekao je Genth.

Supermarketi se uglavnom pozicioniraju protiv 2G ili 3G propisa

Do sada su se lanci supermarketa kao što su Aldi, Lidl, Rewe i Co. pozicionirali protiv takvih ograničenja pristupa.

Odgovarajući na upite Merkura, supermarketi su uvjeravali da neće uvoditi nikakve 2G ili 3G propise za kupce dok to ne donese savezna vlada.

“Svima bi ubuduće trebalo omogućiti kupnju kod nas, bez obzira jesu li cijepljeni ili ne”, rekla je, primjerice, glasnogovornica Lidla.

Situacija je međutim uvelike drukčija od one s kupcima, nego sa zaposlenicima supermarketa. Uz 3G pravilo na radnom mjestu koje je na snazi od 24. novembra, necijepljeni zaposlenici supermarketa od sada se moraju redovito testirati na korona vir,us.

Bez potvrde o negativnom testiranju, poslodavci kao što su Kaufland, Aldi i Co. smiju svojim zaposlenicima uskratiti pristup trgovini.

Kupci i dalje moraju nositi F F P 2 masku prilikom kupovine u njemačkim supermarketima.

Osim toga, svi bi trebali paziti da se drže udaljenosti od najmanje metar i pol od zaposlenika i kupaca u raznim trgovinama, ako je to moguće.

Redovito pranje i dezinfekcija ruku također treba nastaviti doprinositi zaustavljanju procesa zaraze u javnom životu koliko god je to moguće.

Ostaje za vidjeti hoće li ta ograničenja ostati, ili će vlada uvesti 2G opciju u supermarkete u bliskoj budućnosti diljem zemlje.

Ministar zdravstva Jens Spahn smatra da bi bilo vrijedno razgovarati o dosljednoj 2G regulaciji za sva područja života. To bi se onda moglo čak i uvesti za cijelu 2022. godinu.

Međutim, još ništa nije odlučeno. (Fenix-magazin/IM)

Comments
Loading...

Kliknite na sliku ispod a zatim se vratite na tekst