Take a fresh look at your lifestyle.

KARTIČNO POSLOVANJE U NJEMAČKOJ: Milioni ljudi će ostati bez jedne kartice

667

Od 1. srpnja 2023. godine Maestro kreditna kartica odlazi u povijest za većinu banaka u Njemačkoj.

Mastercard ukida funkciju Maestro, budući da plaćanja putem Maestra čine vrlo mali udio u cijelom svijetu. Dakle, ne isplati se.

No, ukidanjem Maestro funkcije koju je Mastercard uvela 1990. godine, sadašnjom EC karticom ili kreditnom karticom više neće biti moguće plaćati i podizati gotovinu u inozemstvu. Dakle, potrebna su nova rješenja, odnosno kartice.

Portal kreiszeitung.de je objavio sve bitne detalje o navodnom kraju te poznate bankovne kartice.

Kako piše taj portal, trenutačno je u cijeloj Njemačkoj u funkciji više od 100 milijuna Maestro kartica, što je zanimljiv podatak jer iz toga proizlazi kako je više kartica nego stanovnika.

To što Mastercard ukida Maestro funkciju ima posljedice za klijente brojnih banaka u Njemačkoj kao što su Sparkasse i druge.

No, dobre vijesti za vlasnike kartica su što će EC kartice zadržati svoju funkciju i valjanost do isteka, odnosno najkasnije do kraja 2027. godine.

Kartica se zasad može koristiti i u inozemstvu, iako su dani kartice za plaćanje izvan državnih granica očito pri kraju.

U samom Mastercardu kao razlog prekida usluge navode se troškovni razlozi.

Stručnjaci vjeruju da je to vjerodostojno jer polovica svih Maestro transakcija odvija se u Njemačkoj, tako da se usluga u inozemstvu koristi vrlo ograničeno.

Ipak malo je vjerojatno da će Maestro EC kartice u potpunosti nestati sa scene, jer bi time bio poništen ogroman broj kartica samo u Njemačkoj.

No, ako u inozemstvu želite plaćati karticom, uskoro ćete morati promijeniti karticu.

Prema pisanju ZDF-a, trenutno postoji oko 250.000 prihvatnih točaka koje dopuštaju samo plaćanja kreditnim karticama, tako da je debitna kartica ovdje malo korisna.

Drugim riječima, debitna kartica, kako prenosi Focus Online, nije svugdje prihvaćena u usporedbi s kreditnom karticom.

Neki hoteli ili tvrtke za iznajmljivanje automobila i dalje zahtijevaju kreditnu karticu.

Njemačke banke moraju smisliti način kako bi EC kartice, odnosno kreditne kartice ostale upotrebljive u inozemstvu.

U tom kontekstu, štedionice i Volksbank također su se odlučile za „kompromis” pa su u ponudi žiro kartice s funkcijom Mastercard ili Visa kartice. Nedostatak je što su time i vjerojatno duple naknade.

Sparkasse također planira još jednu inovaciju za svoju Sparkassen-Card zajedno s Paybackom.

Kao alternativu tom rješenju možda bi bilo vrijedno razmisliti o nabavi dvije različite kartice: EC kartice i debitne kartice Visa ili Mastercard, piše kreiszeitung.de.

Razlika između debitne i kreditne kartice

Postoji velika razlika između debitne i kreditne kartice. Debitne kartice su one koje koristite, odnosno trošite onoliko novca koliko imate na računu. Kreditne kartice su zapravo kreditni instrument i to jedan od najjednostavnijih.

Kod debitnih kartica prilikom plaćanja robe ili usluga, podizanja gotovine s bankomata ili šaltera banke novac se odmah skida s računa, dok kod kreditnih kartica pri svakom plaćanju ili podizanju s bankomata ili šaltera banke, zapravo kupujete na kredit ili podizanje novca s bankomata što je kredit.

Te iznose otplaćujete uglavnom mjesečno, bilo da plaćate na rate ili revolving kartice, što znači da plaćate određeni postotak duga. Odnosno, kreditna kartica je odgoda plaćanja, revolving ili kupovina na rate.