Take a fresh look at your lifestyle.

KARTA OD DEVET EURA: Gradovi žele zadržati jeftinu kartu, država kaže da nema novaca

1,124

Mjesečna karta od devet eura za lokalni javni prijevoz u Njemačkoj je pravi hit, stoga ne čudi što se svakodnevno javljaju prijevozničke tvrtke i gradovi koji žele da se akcija nastavi nakon kolovoza.

Njemački mediji pišu kako njemački gradovi žele zadržati kartu od 9 eura ili sličnu akciju, ali bez pomoći državne vlade to financijski ne mogu učiniti.

Ministar financija Lindner zasad je to odbio. Njemačke općine od vlade traže više novca za lokalni prijevoz i nasljednika karte od 9 eura.

“Zakretanje prometa zahtijeva jednostavnu i jeftinu kartu koja vrijedi svugdje, primjerice po cijeni od 365 eura godišnje”, rekao je generalni direktor Njemačke udruge gradova i općina Gerd Landsberg njemačkim medijima.

Više ulaganja u javni prijevoz

Rečeno je još da bi također trebalo uložiti više novca u širenje ponude prijevoza, posebno u ruralnim područjima.

Bez državne vlade to ne bi bilo moguće financirati: “Države i općine bile bi pretrpane financiranjem ovog hitno potrebnog ulaganja u javni prijevoz”, rekao je Landsberg.

Njemački ministar financija Christian Lindner dosad je odbijao daljnje financiranje karte od 9 eura ili sličnog pratećeg projekta, jer za to nema novca u državnom proračunu.

Prema riječima ministra financija, iz federalnog proračuna neće biti novca za produženje ponude.

Čelnica SPD-a Saskia Esken također se zalaže za pronalaženja nasljednika karte od 9 eura.

“Karta od 9 eura je pun pogodak i pokazala je koliko je velika potreba za jednostavnom i jeftinijom ponudom u lokalnom javnom prijevozu“, naglasila je Esken.

Za razliku od popusta na gorivo, novac korišten za ovu mjeru građani su u potpunosti dobili.

Na stolu razni prijedlozi

Na stolu su razni prijedlozi kako nastaviti s osnovnom idejom jednostavne i jeftine karte: prijevozničke tvrtke predlažu kartu koja vrijedi u cijeloj zemlji za 69 eura mjesečno, potrošački centri u igru ​​su uveli kartu od 29 eura.

Drugi se zalažu za kartu od 365 eura godišnje, što bi također iznosilo oko 30 eura mjesečno.

Ministar prometa Volker Wissing ranije je najavio da će pričekati konačnu ocjenu karte od 9 eura i onda se savjetovati o potencijalnom nasljedniku.

Međutim, jasno je dao do znanja da državnu vladu ne smatra odgovornom, već savezne zemlje.