Take a fresh look at your lifestyle.

HITN0 POTREBNI VOZAČI KAMIONA: U Njemačkoj nedostaje između 80.000 i 100.000 vozača

967

Trenutačno u Njemačkoj vlada manjak vozača kamiona. Malo je vjerojatno da će se to kratkoročno puno promijeniti.

Mogu li se koristiti vozači iz inozemstva zbog ugovora s trećim zemljama?

Prema procjenama iz te branše, nedostatak vozača kamiona u Njemačkoj prijeti pogoršanjem situacije u nabavi i dostavi robe.

“Već nedostaje između 80.000 i 100.000 vozača”, rekao je glasnogovornik odbora Savezne udruge za cestovni prijevoz, logistiku i zbrinjavanje (BGL), prof. Dirk Engelhardt, prenosi Njemačka tiskovna agencija „dpa“.

Od naših prijevoznika dobivamo povratne informacije da moraju odbijati narudžbe, da više ne sudjeluju na natječajima, da prodaju ili gase vozila jer nemaju vozače.

S druge strane, u Njemačkoj jedva da ima kadrovskih problema zbog rata u Ukrajini jer, za razliku od npr.

Poljske, ovdje gotovo nije zaposlen ni jedan ukrajinski vozač, rekao je Engelhardt.

No, manjak vozača kamiona stalno raste. “Zato što svake godine oko 30.000 do 35.000 vozača odlazi u mirovinu, a u prosjeku se izda samo oko 15.000 do 20.000 novih vozačkih dozvola”, kaže glasnogovornik odbora BGL-a.

Prema BGL-u, trećina vozača kamiona u Njemačkoj ima 55 godina i više.

Ako razvoj ostane takav kakav je, više od 230.000 vozača bi nedostajalo u deset godina, izračunao je Engelhardt. – Sada je dvanaest i pet, a ne pet do dvanaest.

Razlozi neatraktivnosti zanimanja su visina plaća, loš imidž i uvjeti rada. Engelhardt je rekao da je vozačima kamiona često teško uskladiti posao i privatni život.

“Baš kao i poteškoće u planiranju obilazaka, prometne gužve, pritisak rokova.” Sve to dovelo je do toga da su mnogi sami sebi rekli: “Neću si više raditi ovaj stres.”

Između ostalog, BGL se zalaže za kvalificiraniju imigraciju. Engelhardt zagovara bilateralne sporazume s trećim zemljama poput Turske s ciljem omogućavanja potrebnih kvalifikacija tamo i zapošljavanja obučenih vozača u Njemačkoj.

Pokretanje odgovarajućeg pilot testa nudi ogromne mogućnosti.

Sa stajališta udruge, također bi imalo smisla promijeniti zakon o vozačkim dozvolama.

“Ako netko stekne vozačku dozvolu, trebao bi mu biti dopušteno premještanje kamiona do 7,5 ili čak 10 ili 12 tona – kao i s dosadašnjom vozačkom dozvolom klase 3”, rekao je Engelhardt.

Pomogla bi i pojednostavljenja produljenja vozačke dozvole za vozače kamiona starije od 50 godina i online formati za obveznu dodatnu obuku za vozače kamiona.