FRANKFURT: Evakuirano 25.000 ljudi, b0mba bila uz dječje igralište

Neeksplodiirana b0mba iz Drugog svjetskog raata pronađena u njemačkom financijskom gradu Frankfurtu i sigurno je detonirana u ranim jutarnjim satima u četvrtak, priopćila je gradska vatrogasna služba, dopuštajući desecima tisuća evakuiranih stanovnika da se vrate svojim kućama.

B0mba od 500 kilograma otkrivena je tijekom građevinskih radova u srijedu na gusto naseljenom području u gradskoj četvrti Nordend u ulici Schwarzburgstraße.

Frankfurter Allgemeine izvijestio je ubojito sredstvo otkriveno tik uz dječje igralište na dubini od oko dva metra.

U izvješću se navodi da je kontrolirana eksplozija, koja se dogodila nešto iza ponoći, “zvučala poput tutnjave groma” i napravila je rupu u zemlji duboku tri i široku deset metara.

Vatrogasci su rekli da su b0mbu prekrili s 70 kamiona pijeska prije nego što su je detonirali, kako bi smanjili štetu na okolnim zgradama.

Oko 25.000 ljudi evakuirano je u krugu od oko 700 metara, uključujući i 40 osoba obližnjeg dijela bolnice.

Tijekom građevinskih radova u Njemačkoj redovito se otkrivaju neeksplodirana ubojiita sredstva iz Drugog svjetskog raata, 76 godina nakon završetka sukoba.

Sedam b0mbi detonirano je 2020. godine na zemljištu u blizini Berlina gdje Tesla planira izgraditi svoju prvu tvornicu u Europi za električne automobile.

Druge b0mbe također su otkrivene prošle godine u Frankfurtu, Kölnu i Dortmundu.

U Frankfurtu je otkriće 1,4 tone teške bombe 2017. dovelo do evakuacije 65.000 ljudi, najveće takve u Europi od 1945. godine. (Fenix-magazin/IM)

Comments
Loading...