EPS u Novom Pazaru: “Veliki kvarovi na terenu” – Pogledajte fotografije pokidanih dalekovoda (FOTO)

Obilne snježne padavine praćene ledenom kišom izazvale su kvarove u dijelovima distributivnog sistema Elektrodistribucije Novi Pazar, a monterske ekipe danonoćno, bez prekida u veoma teškim vremenskim uslovima rade na što bržem otklanjanju kvarova, rečeno je za Agenciju SANA iz ED Novi Pazar.

Saopšteno da je težina snijega prouzrokovala je kidanje kablova, a kako su prekidi brojni nije precizirano kada će elektrosnabdevanje biti normalizovano.

Ono što nam je rečeno iz ED Novi Pazar, jeste da očekuju da će danas uspostavit kontrolu nad 90% teritorije koju pokrivaju.

Prema informacijama sa terena trenutno je bez električne energije oko 30 sela sa zaseocima u tutinskoj i pazarskoj opštini.

SA TERENA – Mreža dotrajala, nema redovnog održavanja

Električna infastruktura u Sandžaku je među najslabijom u zemlji. U pitaju je zastarjela elektromreža još s početka devedesetih.

Postojeća infastruktura bez većih ulaganja je više od 30 godina, a gradska i seoska područja su višestruko narasla, uz to se troši više električne energije nego prije 30 godina.

Jedino trajno rješenje je da država uloži kroz kapitalnu investiciju – milionski projekat. Izgradnja regionalnog trafo-centar u Žirču, uz nove dalekovode prema selima, čime bi problem sa električnom energijom, kada je Pešer u pitanju, bio riješen.

Primetno je da je posljednjih 5-6 godina znatno opao intenzitet redovnog održavanja i to do te mjere da se više ne vrši sječa grana oko dalekovoda, pa prilikom snježnih padavina dolazi do kidanja kablova.

Kako se problem sa nestankom struje ponavlja iz godine u godinu, postaje očigledno da nema dovoljno sluha i ažurnosti za njegovo rješavanje.

Građani Sandžaka se sa pravom pitaju za šta onda izdvajaju značajan novac svakog mjeseca?

Source Sandzakpress
Comments
Loading...