Take a fresh look at your lifestyle.

DONOSIMO: Kada u Njemačkoj imate pravo na skraćeno radno vrijeme, kako to utiče na vašu platu, godišnje odmore….

1,104

Za mnoge je posao s nepunim radnim vremenom dobar kompromis ako zbog drugih prilika ili obveza jednostavno nije moguće raditi 40 sati tjedno. No smije li svatko skratiti radno vrijeme?

Objašnjavamo tko ima zakonsko pravo na premještaj s nepunim radnim vremenom, kakav će to utjecaj imati na vašu plaću i godišnji odmor, što biste trebali uzeti u obzir prilikom prijave i kako se vratiti s nepunog radnog vremena na puno radno vrijeme.

Imam li pravo na skraćeno radno vrijeme?

Da, poslodavci rijetko mogu odbiti zahtjev. Pravo radnika na prelazak s punog na nepuno radno vrijeme propisano je Zakonom o radu s nepunim radnim vremenom i ugovorima o radu na određeno vrijeme, ukratko: Zakonom o radu na nepuno radno vrijeme i na određeno vrijeme (TzBfG).

Skraćenje radnog vremena detaljnije je obrađeno u odjeljku 8. Tu stoji: “Zaposlenik kojem radni odnos traje duže od šest mjeseci može zahtijevati skraćenje ugovorom utvrđenog radnog vremena.” Osim toga, tvrtka mora imati najmanje 15 zaposlenih.

Međutim, Zakon o nepunom radnom vremenu i radu na određeno vrijeme ne navodi da postoji pravo na nepuno radno vrijeme na potpuno isto radno mjesto. Zaposlenik može podnijeti zahtjev, ali je vjerojatnost da će to uspjeti prilično mala.

Ako ste već skratili radno vrijeme, tek nakon dvije godine možete tražiti da radite još manje. To također vrijedi ako je vaš poslodavac već efektivno odbio promjenu na skraćeno radno vrijeme iz operativnih razloga.

Imam li pravo na premošćivanje skraćenog radnog vremena?

Da, pod dva uvjeta. Morate raditi u tvrtki više od šest mjeseci i vaš poslodavac mora imati više od 45 zaposlenih.

Ako je oboje slučaj, možete skratiti svoje radno vrijeme na određeno razdoblje uz premošćivanje nepunog radnog vremena – a zatim se vratiti na prvobitno radno vrijeme.

Kako se mogu prijaviti za rad s nepunim radnim vremenom i za premošćivanje s nepunim radnim vremenom?

Zahtjev za nepuno radno vrijeme morate podnijeti najmanje tri mjeseca prije planiranog početka.

Poseban obrazac nije propisan, ali pravna zaštita Saveza sindikata Njemačke preporučuje da se zahtjev uvijek podnese u pisanom obliku. Dakle, da postoje dokazi u slučaju spora. Od 1. januara 2020. dovoljan je i e-mail.

U prijavi treba točno navesti kako zamišljate planirano nepuno radno vrijeme – odnosno koliko sati želite raditi i kada. Ako to ne navedete, poslodavac može rasporediti radno vrijeme prema vlastitoj želji.

Ako se prijavljujete za honorarni rad, morate navesti razdoblje tijekom kojeg želite raditi manje. Primjenjuje se sljedeće: Razdoblje mora biti najmanje godinu dana, ali ne može biti duže od pet godina. Usput, ne morate obrazlagati svoju želju za honorarnim radom.

Šef tada ima do mjesec dana prije željenog datuma da odbije zahtjev. Ukoliko on propusti taj rok, vaše radno vrijeme se automatski skraćuje za željeni iznos.

Kako će se promijeniti moja plaća ako radim na pola radnog vremena?

Uglavnom, ako manje radite, manje zarađujete. No, nije slučaj da će vam, ako si prepolovite radno vrijeme, na račun doći samo upola manje neto prihoda.

Možete koristiti kalkulator za skraćeno radno vrijeme Saveznog ministarstva rada da provjerite kako rad sa skraćenim radnim vremenom utječe na vašu plaću.

Pokazuje vam kako će se promijeniti vaša neto plaća i kako možete poboljšati svoju satnicu ako radite na pola radnog vremena. Međutim, kalkulator služi samo za orijentaciju i ne može uzeti u obzir sve posebne slučajeve, kao što su mini ili midi poslovi.

Dobro je znati: Budući da zaposlenici s nepunim radnim vremenom ne smiju biti u nepovoljnom položaju, vaš poslodavac može samo smanjiti plaću prema skraćenom radnom vremenu, ali ne i promijeniti satnicu. Isto vrijedi i za godišnji odmor ili božićnicu.

Kako će se promijeniti moja mirovina ako radim na pola radnog vremena?

Ako zarađujete manje kao honorarni zaposlenik, automatski uplaćujete manje novca u zakonsku mirovinu.

Što to znači za vaše pravo na mirovinu u starijoj dobi, prije prelaska na rad s nepunim radnim vremenom potrebno je razjasniti kod mirovinskog osiguravajućeg društva.

U principu, za svoj rad godišnje ćete dobiti jedan isplatni bod ako zaradite koliko iznosi prosjek svih socijalno osiguranih osoba. Ako zaradite više ili manje, dobit ćete proporcionalno više ili manje bodova.

Za zaposlene s nepunim radnim vremenom to obično rezultira relativno niskom mirovinom.

Možete koristiti njemački kalkulator mirovinskog osiguranja kako biste točno odredili koliko je ono visoko.

Od bruto mirovine ipak morate odbiti doprinose za zdravstveno osiguranje ili eventualno porez.

Kako će se promijeniti moj godišnji odmor?

Broj dana godišnjeg odmora na koje imaju pravo radnici s nepunim radnim vremenom ovisi o tome koliko dana u tjednu rade.

Primjer 1: Pretpostavimo da radite 20 sati tjedno, raspoređenih u pet dana po četiri sata. Pretpostavimo nadalje da zaposlenici s punim radnim vremenom imaju pravo na 30 dana godišnjeg odmora.

Onda se isto odnosi i na vas. To samo na prvi pogled zvuči nepravedno: Vaši dani godišnjeg odmora vrijede samo pola, da tako kažemo – uostalom, pola dana godišnjeg odmora bi ionako bilo besplatno.

Primjer 2: Situacija je drugačija ako svojih 20 sati tjedno podijelite na četiri dana po pet sati. Tada imate pravo samo na 24 dana godišnjeg odmora ako zaposlenici s punim radnim vremenom imaju 30 dana godišnjeg odmora (30 x 4 / 5 = 24).

Zvuči li vam to nepravedno? Ali nije: Za tjedan dana odmora morate uzeti samo četiri dana, a vaši kolege pet. Jer peti dan je već slobodan za honorarne zaposlenike.

Što učiniti ako šef odbije honorarni rad

Poslodavac u pravilu ne može jednostavno odbiti zahtjev, za što su mu potrebni dobri razlozi.

Na primjer, nije dovoljno ako rad s nepunim radnim vremenom uzrokuje organizacijske poteškoće – moraju postojati značajna oštećenja ili nesrazmjerno visoki troškovi.

Osim toga, poslodavac tada mora odbiti zahtjev najkasnije mjesec dana prije željenog početka rada s nepunim radnim vremenom.

Od toga se možete obraniti samo uz pomoć odvjetnika. Ipak, preporučljivije je unaprijed razmisliti o tome kako promjena radnog vremena može biti bez stresa.

Također biste trebali biti spremni na činjenicu da bi vaš poslodavac mogao promijeniti vašu radnu ulogu ili vas čak prebaciti na drugo radno mjesto kada počnete raditi na pola radnog vremena.

No, pogođeni mogu unaprijed u ugovoru odrediti da se zbog skraćenja radnog vremena neće mijenjati barem mjesto rada. Općenito, što je veća regionalna rasprostranjenost poslodavca, to je veći rizik od premještaja.

Koliko sati mogu raditi na pola radnog vremena?

Ne postoje zakonski propisani minimalni sati za zaposlenje s nepunim radnim vremenom. Odgovarajući broj sati obično se regulira ugovorom o radu. To može biti npr. tjedno radno vrijeme od 32, 20 ili deset sati.

No, također je moguće da u ugovoru o djelu nije ugovoren fiksni broj sati. U tom slučaju postoje formulacije poput “nepuno radno vrijeme s fleksibilnim tjednim radnim vremenom” ili “radno vrijeme ovisi o potrebama tvrtke”.

Postoji li pravo na povratak na puno radno vrijeme?

Pravo na povratak na puno radno vrijeme postoji samo ako netko smanji broj sati tijekom roditeljskog dopusta.

Od 2019. godine, međutim, postoji mogućnost premošćivanja nepunog radnog vremena, odnosno privremenog nepunog radnog vremena.

Nepuno radno vrijeme u odnosu na puno radno vrijeme: razlike i kako se prebaciti.

To se može koristiti u tvrtkama s najmanje 45 zaposlenika i ograničeno je na jednu do pet godina od početka. Tada se možete automatski vratiti na puno radno vrijeme

Što se primjenjuje tijekom roditeljskog dopusta?

Ne samo da je pravo na povratak privilegija roditeljskog dopusta, već imate i zakonsko pravo na skraćeno radno vrijeme između 15 i 30 sati tjedno.

Pod uvjetom da u tvrtki radi više od 15 ljudi i da ste u njoj zaposleni najmanje šest mjeseci.

Osim toga, rok za obavijest je kraći: prije nego što vaše dijete navrši tri godine, dovoljno je da šefa obavijestite sedam tjedana prije da želite smanjiti planirano skraćeno radno vrijeme.

Poslodavac može odbiti taj zahtjev samo ako postoje hitni operativni razlozi.