Take a fresh look at your lifestyle.

DOLAZI ZAMRAČENJE NA ZIMU: Njemačka objavila popis stvari koje morate imati u slučaju nestanka struje

1,388

Nestanak struje usred zime bila bi jedna od potencijalno najopasnijih posljedica neizravnog ruskog ra,ta protiv Ukr,ajine.

Do sada se opskrba strujom u Njemačkoj smatrala relativno sigurnom. No, nitko sa sigurnošću ne može reći može li plinska kriza dovesti do nestašice struje.

U analizi opskrbe električnom energijom koju je prije nekoliko dana objavilo Ministarstvo gospodarstva dolazi se do zaključka da je “zajamčen siguran rad elektroopskrbne mreže u zimi 2022./23.”.

Ali ministar gospodarstva Roberta Habeck (Zeleni) već je naručio drugi stres test, u kojem stručnjaci trebaju testirati i modelirati otpornost njemačke opskrbe električnom energijom pod “dodatno strožim uvjetima” – još manje isporuke plina, još manje nuklearne energije iz Francuske.

Savezni ured za kontrolu katastrofa preporučuje stvaranje zaliha za hitne slučajeve. Jer čak i oluje ili obilne snježne padaline mogu oštetiti dalekovode i uzrokovati višednevni nestanak električne energije.

Radio s baterijskim napajanjem pomaže vam da ostanete informirani u slučaju nestanka struje. To vam omogućuje praćenje važnih obavijesti i informacija od nadležnih tijela.

Prema Saveznom uredu za kontrolu katastrofa, sljedeće je također korisno:

Štednjak za kampiranje za kuhanje u slučaju nestanka struje. Alternativno, također možete koristiti (ugalj ili plin) vrtni ili stolni roštilj – ali samo vani. Isplati se stvoriti hitnu zalihu za deset dana.

Svjetiljka – trebala bi biti na baterije ili na solarnu energiju. Također je pametno imati svijeće i šibice ili upaljače pri ruci. Isto vrijedi i za svjetiljke za kampiranje ili vanjske svjetiljke na baterije.

Ovisno o tome koji model odaberete, pri ruci trebate imati i rezervne baterije.

Napunjene rezervne baterije, punjači baterija na solarni pogon ili akumulatori mogu vam pomoći da pametni telefoni i prijenosna računala rade.

Ako grijanje ne radi, od pomoći je topla odjeća (čarape, veste, eventualno skijaško odijelo) i prekrivači. Dobar izbor može biti i termofor.

Gotovinu bi uvijek trebali imati jer bankomati više neće raditi u slučaju nestanka struje.

I prije svega trebali bi učiniti jedno: štedjeti energiju. Zimi je to dvostruko važno kako bi mreža ostala stabilna i “zaštitio” se novčanik.

Gdje god i kad god rasvjeta ili kontinuirani strojevi nisu apsolutno potrebni u svakodnevnom životu, mogu se gasiti.

Uvijek iznova postoji savjet da potpuno isključite elektroničke uređaje ili elektroniku za zabavu koja se ne koristi redovito umjesto da ih ostavite u stanju pripravnosti.