Take a fresh look at your lifestyle.

DOBRA VIJEST ZA KUPCE: Šta se mijenja u njemačkim trgovinama od 1. jula?

853

Od srpnja će elektronički i električni otpad (e-otpad) u Njemačkoj morati preuzimati i supermarketi i diskonti.

To je svakako prednost za kupce, ali određena pravila se moraju poštovati.

Od 1. jula supermarketi i diskonti poput Kauflanda i Lidla morat će preuzimati e-otpad.

Ako trgovci mješovitom robom imaju najmanje 800 četvornih metara ukupne prodajne površine i prodaju električnu i elektroničku opremu nekoliko puta godišnje ili trajno, zakonski su je obvezni primiti natrag.

Električni uređaji čija je duljina ruba manja od 25 centimetara moraju se vratiti besplatno i bez kupnje novog uređaja. Dakle kupci će imati priliku vratiti npr. stare mobitele, električne četkice za zube.

Povrat na blagajnama

Sljedeće se odnosi na veći elektronički otpad: Trgovac ga mora vratiti samo ako se kupi novi uređaj sa sličnom funkcijom. Kupci moraju biti obaviješteni o ovim novim mogućnostima.

German Environmental Aid (DUH) je priopćio kako je istraživanje na tržištu pokazalo da supermarketi i drogerije nemaju uvjeta za adekvatan povrat i recikliranje elektroničkog otpada.

“Povratak na blagajni supermarketa, kako je planirano u Aldi Südu, izvršit će pritisak na kupce. Stresne, neugodne situacije pri povratu su neizbježne.

Čak ni natpis, kako je planirao Lidl, kupcima ne pruža dovoljno informacija o njihovim pravima na povrat“, objašnjava generalna direktorica DUH-a Barbara Metz.

DUH stoga poziva supermarkete i diskonte da kupcima pruže sveobuhvatne informacije o mogućem povratu elektroničkog otpada te da razviju koncepte povrata prilagođene potrošačima.

Svrha bi bila dobra: cilj je povećati nisku stopu prikupljanja otpadne električne opreme s 44,1 posto u 2020. na 65 posto.

Što ćete moći vratiti u trgovine?

Trgovci hranom poput Kauflanda, Lidla, Aldija, Edeke često prodaju i mobitele, računala, televizore i kuhinjske uređaje.

Svaki trgovac koji nudi elektroničke uređaje nekoliko puta godišnje mora i ubuduće preuzeti stare uređaje. Osim Lidla i Kauflanda, pravilo vrijedi i za trgovine poput Rewea, Edeke i Netta.

Uređaji koji se mogu predati diskonterima i supermarketima poput Lidla i Kauflanda uključuju žarulje, tostere, aparate za kavu, blendere i pametne telefone – ali ne smiju biti veći od 25 centimetara.

Online kupci će morati preuzet odgovornost

I internetski trgovci također će vjerojatno snositi veću odgovornost, te bi i oni svojim kupcima trebali ponuditi besplatnu uslugu prikupljanja i zbrinjavanja starih uređaja uz svaku kupnju novih elektroničkih uređaja.

Međutim, ovaj je postupak već uobičajen u online maloprodaji – na primjer, otto.de već nudi uslugu preuzimanja starih uređaja.

Svi diskonti i supermarketi – uključujući Lidl i Kaufland – dobit će jednoobraznu oznaku kada novi zakon stupi na snagu. Simbol “precrtani koš” već koriste trgovci elektronikom kao što su Media Markt i Saturn.

Najkasnije do 1. srpnja 2022. svaka od ovih trgovina mora besplatno preuzeti stare elektroničke uređaje.