Take a fresh look at your lifestyle.

BURNE REAKCIJE NA NAJAM STANA OD 66 KVADRATA U NJEMAČKOJ: To što morate ljudima uzeti svaki cent iz džepa je nehumano

1,370

Cijene najma u Njemačkoj odavno su prešle granice normalnog. Stanodavci visoke cijene najma objašnjavaju velikom potražnjom na tržištu.

Jednostavno nema dovoljno stanova, da bi se pokrilo tržište. Najnoviji oglas za stan u Regensburgu iznenadio je mnoge.

O visokoj najamnini stana u Regensburgu raspravlja se na Jodelu. “Svi su oni jednostavno ludi”, kaže jedan korisnik. Čak se i stanodavac uključio u raspravu.

Stanovi su skupi, ne samo u Münchenu. Čak ni studentski grad Regensburg nije imun na visoke cijene najma, pišu njemački mediji.

“Za 66 četvornih metara stambenog prostora morate izdvojiti 1020 eura hladno (bez režija, uključujući parkirno mjesto)”, požalio se početkom kolovoza jedan korisnik platforme Jodel.

Bilo je puno negativnih komentara na visoke cijene najma. “Što nije u redu s ljudima? Trenutno također tražim stan.

Izjava gazdarice za zadnji preskupi stan: ‘Cijena se ne temelji na indeksu najamnine, nego na ponudi i potražnji i to tako funkcionira’”, napisao je jedan korisnik.

Drugi korisnik Jodela mu je odgovorio: “Da, funkcionira, ali to što morate uzeti svaki cent iz džepova ljudi je malo nehumano, zar ne?”

“Svi su oni potpuno ludi. Svi luđaci jedni drugima dižu cijene i misle da su cijene iole opravdane”, nerazumijevanje izražava drugi korisnik.

Čak se i stanodavac oglasio: “Imam 2-sobni stan nekoliko minuta izvan Regensburga koji je trenutno iznajmljen, nažalost stanar je sad dao otkaz i zato sam pogledao što drugi tamo traže. Čisto ludilo…” njegov je zaključak.

“Problem je što na tržištu nema dovoljno ponude. Zbog toga cijene rastu. Ali ne govorimo o nikakvom luksuznom predmetu, govorimo o vitalnom krovu nad glavom”, kaže drugi Jodelov korisnik.

Jedna osoba čak izražava razumijevanje za stanodavca: “Koliko god to glupo zvučalo, što bi gazda dobio od iznajmljivanja stana ispod trenutne tržišne vrijednosti?”.