Take a fresh look at your lifestyle.

BUDITE OPREZNI: Pet najčešćih prijevara pri najmu stana u Njemačkoj i kako ih izbjeći

991

Kako tržište iznajmljivanja stanova u njemačkim gradovima poput Berlina, Hamburga i Münchena postaje sve konkurentnije, prijevare koje uključuju unajmljene stanove sve su češće. Evo na koje prijevare možete naići – i kako ih izbjeći.

1. Lažni oglasi

Najčešći trik koji se koristi u raznim prijevarama je postavljanje oglasa za stanove koji zapravo ne postoje.

Ovakvi oglasi vrebaju na svim većim portalima za iznajmljivanje, uključujući Immowelt, Immoscout i Ebay Kleinanzeigen.

Kako bi privukli potencijalne žrtve, prevaranti stavljaju ove izmišljene stanove u posebno poželjna područja za iznenađujuće niske najamnine.

Kako izbjeći ovaj trik:

Prvo se zapitajte “je li predobro da bi bilo istinito” – ako je odgovor potvrdan, vjerojatno jest. Ako je cijena najma puno niža od usporedivih stanova na istom području, budite oprezni.

Ako sumnjate da je neka ponuda lažna, možete kopirati i pretraživati dijelove teksta oglasa, a ako ga pronađete negdje drugdje, budite skeptični.

Također – usporedite fotografije s opisom – proturječnosti su vjerojatni pokazatelji prijevare.

Također možete koristiti Googleovo obrnuto pretraživanje slika kako biste provjerili koriste li se slike negdje drugdje (npr. na web stranici trgovine namještajem). Ako je to slučaj, oglas je vjerojatno lažan.

2. Prijevara s avansnim plaćanjem

Jedna posebno raširena prijevara je traženje avansnih plaćanja.

U klasičnoj prijevari ove vrste, “vlasnik” kontaktira osobu koja traži stan i kaže im da su trenutno u inozemstvu i da im stoga ne mogu pokazati nekretninu.

Umjesto toga, oni nude ključ uz naknadu koja se mora platiti unaprijed. Osobito drski varalice ovu će uslugu naplatiti stotinama eura.

Sličan trik uključuje traženje avansnog prijenosa pologa ili stanarine za prvi mjesec.

Hamburger Abendblatt je nedavno izvijestio o takvom slučaju, koji je uključivao dvosobni stan na adresi na kojoj zapravo nije bilo stanova za iznajmljivanje.

Oglas je postavljen na eBay-Kleinanzeigen, a žrtva je zamoljena da uplati polog plus prvu mjesečnu najamninu na “povjerenički račun”, uz obećanje da će, ako se kupcu stan ne svidi, novac biti prebačen natrag istog dana.

Nova prijevara koja uključuje plaćanje unaprijed jest da prevaranti iznajmljuju stan putem portala kao što je Airbnb na kratko vrijeme i oglašavaju na portalu dugoročni najam.

Potom pozivaju potencijalne stanare na dogovorene sastanke s tobožnjim agentom – a zatim pristaju iznajmiti prostor svim zainteresiranim stranama. Od žrtava se tada traži da uplate, primjerice, polog i naknadu za prijenos za kuhinju.

Kako izbjeći ovaj trik:

Nikada ne plaćajte ništa prije potpisivanja ugovora o najmu i budite vrlo skeptični prema vlasnicima koji tvrde da su izvan zemlje iz bilo kojeg razloga.

Ako ste vidjeli stan i osjećate pritisak da platite prije nego što bilo što potpišete, istražite pozadinu vlasnika.

Provjerite online postoji li posrednik, ima li svoju web stranicu s impresumom i ima li još stanova u ponudi.

Prilikom prijenosa novca u inozemstvo: provjerite IBAN i šifru države i provjerite odgovaraju li državi u kojoj se nalazi nekretnina.

Nikada ne vršite prijenose gotovine putem tvrtki kao što je Western Union, jer nećete moći dobiti novac natrag u slučaju prijevare.

3. Phishing prijevare

Druga uobičajena metoda koju koriste prevaranti je slanje takozvanih phishing e-poruka.

Predstavljajući se kao službeni portali za najam ili kao renomirani agenti za nekretnine, takvi će mailovi obično sadržavati zahtjev za prijavu na portal za nekretnine putem poveznice s vašim pristupnim podacima ili otvaranje privitka.

Međutim, ako se prijavite putem veze, bit ćete preusmjereni na lažnu stranicu za prijavu koju prevaranti mogu iskoristiti za presretanje vaših pristupnih podataka.

Datoteke priložene e-porukama također mogu sadržavati zlonamjerni softver koji može špijunirati vaše osobne podatke.

Kako izbjeći ovaj trik:

Ne otvarajte privitke koji završavaju na .exe u e-porukama i ne klikajte na poveznice bez provjere pošiljatelja.

Obratite pozornost na adresu e-pošte pošiljatelja – prevaranti s nekretninama često koriste adrese e-pošte s uočljivim domenama, kao što je Name@günstige-traumwohnung.de.

Također, budite skeptični ako je e-pošta napisana na lošem njemačkom ili engleskom.

4. Krađa identiteta

Umjesto da zahtijeva trenutnu predaju gotovine, ova vrsta prijevare više je dugoročan pothvat.

U tom će slučaju prevaranti tražiti od žrtava da e-poštom pošalju presliku svoje putovnice ili drugih osobnih dokumenata kao što su platne liste i računi za režije.

Najveće upozorenje za ovakvu vrstu prijevare je kada se od vas traži da se slikate s osobnom iskaznicom ili putovnicom.

Prevaranti potom te osobne podatke mogu iskoristiti za otvaranje bankovnih računa na vaše ime, podizanje kredita ili sklapanje telefonskih ugovora, a neki su čak uspjeli aplicirati za kreditne kartice s visokim kreditnim limitom i kupovati visoke vrijednosti na rate.

Kako izbjeći ovaj trik:

Problem s ovom prijevarom je u tome što službene agencije često opravdano traže od potencijalnih iznajmljivača dokaz o prihodima i identitetu kao dio procesa prijave za stan.

Zapravo, u Njemačkoj to može biti obvezno jer je za najam stana potrebno toliko važnih dokumenata. Često se čini kao da predajete “svoju dušu”.

Dakle, prvo zlatno pravilo glasi – nemojte davati nikakve osobne podatke osim ako se to izričito ne traži.

Ako se od vas traži da pošaljete kopiju putovnice ili druge osobne podatke, provjerite jeste li apsolutno sigurni da je agent vrijedan povjerenja.

U idealnom slučaju, to bi se potvrdilo osobnim susretom s njima, ali ako ne, možete barem nazvati ured ili malo istražiti na internetu o agenciji.

Cjeloviti i lako uočljivi impresum na web stranici, kao i ostali oglasi za stanove, obično je pokazatelj vjerodostojnosti.

5. Naknade za popise i preglede

S malim izborom koji je često dostupan na portalima za iznajmljivanje, jedan od pojavnih (i alarmantnih) oblika prijevare je naplaćivanje žrtvama za “ekskluzivne” oglase i posjete.

U takvim slučajevima, potencijalni kupac javit će se na oglas, samo da bi mu rekli da je već iznajmljen. Zatim će posrednik ponuditi pristup popisu “ekskluzivnih” nekretnina uz naknadu od oko 200 €.

Međutim, popisi i baze podataka potpuno su bezvrijedni i jednostavno se kopiraju iz drugih oglasa.

Srodan trik je kada prevaranti ponude termin za posjet, ali zahtijevaju plaćanje unaprijed kako bi rezervirali određeni termin.

Kako izbjeći ovaj trik:

Dok neki agenti mogu naplaćivati naknade za pomoć pri pronalaženju stana, to su obično agenti koji unaprijed oglašavaju svoje plaćene usluge. Vrlo je neuobičajeno da agencije šalju neželjene ponude plaćenih unosa i posjeta.

Mislim da sam prevaren – što da radim?

Ako mislite da oglas za stan izgleda lažno ili ako osoba koja se predstavlja kao vlasnik postavlja sumnjive zahtjeve, obratite se operateru portala i prijavite ga.

Ako ste bili žrtva prijevare, odmah se obratite policiji – u Njemačkoj to možete učiniti online, a ako ste platili kreditnom karticom ili izravnim zaduženjem: obratite se svojoj banci.