Angela Merkel na vlasti 15 godina: ‘VEČITA KANCELARKA’ Najavila kada se povlači iz politike

Niko osim Helmuta Kola nije u posleratnoj Njemačkoj tako dugo bio na vlasti. U nedjelju se navršava 15 godina kako je Angela Merkel kao prva žena preuzela kancelarsku funkciju.

Merkel na svojoj poziciji namjerava da ostane do kraja mandata sljedeće godine. Nakon toga se „vječita kancelarka“, kako je sama najavila, povlači iz politike.

Apeli Angeli Merkel da još jednom promisli o svojoj odluci da se povuče iz politike postali su glasniji tokom pandemije korona virusa kada se Merkel još jednom pokazala kao pragmatična i odlučna političarka koja svoju zemlju uspješno vodi kroz istorijsku krizu.

Usprkos porastu novozaraženih posljednjih nedjelja, Njemačka je još uvijek među zemljama koje se najuspješnije nose s pandemijom, prenosi portal HTR Vijesti.

Angela Merkel je rođena 1954. u Hamburgu kao Angela Kasner u porodici protestantskog svještenika koji je porodicu preselio u DDR kako bi pomogao da vjerski život u „zemlji radnika i seljaka“ ne zamre u potpunosti.

Angela je 1986. nakon studijskih boravka u Rusiji doktorirala fiziku i vodila miran život sve do događaja koji su prethodili padu Berlinskog zida.

Njeno pojavljivanje na velikoj političkoj pozornici je tesno povezano s ujedinjenjem Njemačke kada je kao pripadnica građanskog pokreta Istočne Njemačke i kasnijim ulaskom u Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) utrla put karijeri.

Po mnogima ona nije bila moguća bez mentorstva tadašnjeg kancelara i predsjednika CDU-a Helmuta Kola koji je od samog početka krčio karijerni put svojoj „Mädchen“ („Djevojčici“) kako je Kol nazivao novopečenu parlamentarnu zastupnicu iz istočnonjemačke provincije.

Kol je i taj koji ju je 1990., na iznenađenje mnogih, imenovao prvo za ministarski porodice i mladih, a kasnije i ekologije.

Unutarstranački uspon je okrunjen preuzimanjem funkcije predsjednice stranke 2000. i brutalnim kidanjem veza s bivšim mentorom Kolom koji je CDU skandalom oko tajnih donatora odvukao u najdublju krizu u istoriji stranke.

Vlast u zemlji Merkel je preuzela 2005. nakon privremenih izbora kada je i sastavila prvu od četiri vlade. Sve odreda koalicijske: tri sa socijaldemokratima i jednu s liberalima.

Razumljiv je bio otpor socijaldemokrata prilikom formiranja posljednje koalicije: sve stranke u koaliciji s demohrišćanskom Unijom CDU/CSU i s premoćnom Angelom Merkel na čelu vlade su venule u njenoj sjeni.

Koliko god su socijaldemokrati u vladama s Angelom Merkel izborili neke istorijske projekte poput minimalca, na kraju sve zasluge idu Angeli Merkel.

Razumna, pragmatična i nepretenciozna Angela Merkel se mnogima čini kao idealna protivteža alfa-mužjacima kako na domaćem, tako i na međunarodnom planu.

U istoriju će ući njena otvorena suzdržanost u susretima s političarima poput Silvija Berlusconija ili Donalda Trumpa.

U jednom trenutku časopis Zime ju je čak nazvao „Kancelarkom slobodnog svijeta“. Bilo je to u jeku izbjegličke krize 2015./2016. koja je Merkel oduzela mnogo energije i glasova u korist desničarske Alternative za Njemačku (AfD).

I dok jedni smatraju da je dobra njena odluka da otvori granice za preko milion izbeglica isprativši to istorijskom rečenicom „Uspjet ćemo!“, drugi smatraju da je to bio početak njenog kraja i jedna od rijetkih pogrešnih procjena u njenoj, pragmatičnim odlukama obilježenoj karijeri.

Uzalud je kancelarka pokušavala izjavama da će se izbjeglice, jednom kada prođe rat, vratiti kućama.

Ova odluka je podijelila naciju što je vidljivo i danas na protestima protiv mjera u borbi protiv pandemije koji su u velikoj mjeri infiltrirani istim onim desnim snagama koje su pokrenule proteste protiv kancelarkine izbegličke politike.

Svoju, za mnoge iznenadnu, odluku o povlačenju iz politike Merkel je i donijela u dramatičnim danima na jesen 2018. kada je CDU prošao katastrofalno na izborima u nekoliko saveznih pokrajina, a AfD, upravo na krilima neraspoloženja kancelarkinom izbjegličkom politikom, ostvario rekordne rezultate.

Ali Merkel usprkos tome još uvijek obara rekorde popularnosti i mnogi bi je htjeli vidjeti na kancelarskoj poziciji i nakon izbora za Bundestag na jesen sljedeće godine.

Comments
Loading...